«Виходь з тим, з чим пришла»: Путін поскаржився, що під час розпаду СРСР інші країни «прихопили російські території»

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Президент Росії Володимир Путін поскаржився, що під час розпаду Радянського союзу інші країни прихопили із собою «подарунки російського народу» — території.

Таку заяву він зробив в інтерв’ю російському державному телеканалу «Росія 1», пише «Интерфакс».

«Під час створення Радянського Союзу було прописано право виходу, а оскільки не була прописана процедура, то виникає питання: якщо та чи інша республіка увійшла до складу Радянського Союзу, але отримала до свого багажу величезну кількість російських земель — традиційних, історичних, російських територій, а потім вирішила вийти зі складу? Але тоді б виходила хоча б, з чим прийшла, і не тягла з собою подарунки від російського народу», — заявив Путін.

Такі заяви російського президента одразу ж сприйнялися як територіальні претензії до країн-сусідів та інших держав пострадянського простору. Через це уже на наступний день довелось виправдовуватися речнику Путіна Дмитру Пєскову.

«Ні, у Росії немає територіальних претензій до своїх сусідів», — пояснив він.

Свій коментар Путін висловив під час обговорення поправок до російської конституції. Одна з них стосується заборони відчуження російських земель. Більшість експертів бачить у цій поправці законодавчий механізм того, як на рівні конституції заборонити РФ та її політикам повернути Україні Крим. Про це навіть відкрито повідомив один із російських сенаторів.

«Це записано для того, щоб ніхто не міг серйозно внести поправку до законодавства, за якою Крим передається Україні. Це робиться для того, щоб жоден орган державної влади, включно з президентом або парламентом, або урядом, не могли серйозно вести переговори, наприклад, про повернення Криму Україні», — сказав член Ради Федерації Росії Андрій Клішас.

  • Загальноросійське голосування щодо поправок до Конституції призначено на 1 липня. Але фактично розпочнеться з 25 червня і триватиме сім днів. Поправки нададуть можливість Путіну обиратися на посаду президента Росії ще на два терміни. Також на голосування винесуть поправку про те, що шлюбом буде вважатися тільки союз чоловіка і жінки. Крім того, у Конституцію хочуть додати згадку про бога.
  • У Росії магазини ще до голосування почали продавати Конституцію з поправками. У Кремлі придумали, як заманювати на голосування.
  • Також Путін хоче залучити до голосування за обнулення його термінів жителів окупованих територій Донбасу та Криму.