Коронавірус може викликати діабет першого, другого чи якогось нового типу

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Останні дослідження виявили високі ризики померти від коронавірусу для людей, які хворіють на діабет першого та другого типів. При цьому інфекція може не лише погіршувати стан діабетиків, але й спричинювати діабет — існують випадки, коли цілком здорові люди після зараження коронавірусом мають симптоми діабету.

Про це повідомляє The Conversation.

На початку червня група авторитетних академіків з кількох країн звернулась до New England Journal of Medicine з припущенням, що коронавірус може викликати діабет у людей, які до інфікування не мали схильності до цієї хвороби.

Є два основні типи діабету. Перший тип викликаний тим, що імунна система організму атакує клітини підшлункової залози, відповідальні за продукування інсуліну. Таким чином без інсуліну організм не може контролювати рівень цукру в крові. Діабет другого типу трапляється, коли інсулін виробляється у понаднормовій кількості, і врешті клітини, що виробляють інсулін, виснажуються.

Протягом багатьох років науковцям відомо про зв’язок вірусних інфекцій та симптомів діабету. Вірусні інфекції можуть спровокувати знищення клітин, які виробляють інсулін, також існують випадки розвитку гострого діабету під час свинки або ентеровірусних інфекцій. Також існують докази зв’язку діабету першого типу з вірусом Коксакі.

Є дослідження, які говорять про підвищення ризику аутоімунного знищення клітин, які виробляють інсулін, у зв’язку з респіраторними інфекціями. Є дані про випадок у Китаї, коли в молодика, який мав добре здоров’я, розвинувся гострий діабет на тлі коронавірусу.

У 2002—2004 роках, коли в східноазійському регіоні бушував інший коронавірус — SARS — були випадки захворювання на гострий діабет у інфікованих. У більшості випадків діабет припинявся через три роки після вірусної хвороби, але у 10% пацієнтів зберігався.

Новий коронавірус має схожу механіку та зачіпає підшлункову залозу, у якій може перешкоджати нормальному виробленню інсуліну або вбивати клітини, що його виробляють.

Наразі науковці не мають однозначної відповіді, чи завжди викликає коронавірус діабет, і до якого типу віднести діабет, який виникає на фоні коронавірусу. Наразі не вистачає знань як про коронавірус, так і про форми діабету, які з ним пов’язані, тож науковці планують подальший збір і обробку медичних даних.