У Німеччині комуністи встановили памʼятник Леніну. Місто зверталося до суду, а праві влаштували акцію

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У місті Гельзенкірхен комуністи з «Марксистсько-ленінської партії Німеччини» (МЛПН) встановили памʼятник радянському вождю Володимиру Леніну, створений ще у 1957 році в Чехословаччині та куплений на онлайн-аукціоні за €16 тисяч.

Про це повідомляють «Радіо Свобода» і Die Welt.

Міська влада намагалася завадити встановленню памʼятника і подала позов до суду проти партії. Влада заявила, що статуя «заважає огляду» історичного будинку, але суд став на бік комуністів, визнавши, що памʼятник буде встановлено на приватній землі.

На відкриття памʼятника прийшли як прихильники, так і противники. Поліція стала між правими активістами від Defensive West MG, партії «Альтернатива для Німеччини» і комуністами. Одна жінка влаштувала одиночний пікет — вона прийшла з антирадянським плакатом і пляшкою від горілки, наповненою червоною рідиною.

Відкриття супроводжувалося дрібними суперечками й образами на адресу МЛПН. Праві активісти тримали плакати і вигукували антикомуністичні гасла. Прямих спроб перешкодити встановленню памʼятника вони не робили. Інформації про затримання немає.

Праві активісти та влада міста обурені встановленням статуї «масового вбивці».

Колишній глава МЛПН заявив, що організація прагне встановити в Німеччині «справжню версію соціалізму», яку «зрадили після смерті Йосипа Сталіна масовими вбивствами і репресіями».

Комуністи раніше заявляли, що памʼятник Леніна буде символом «борця за свободу і демократію».