Індія та Китай обмінялись взаємними звинуваченнями в порушенні спільного кордону

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Індія та Китай обмінялись взаємними звинуваченнями в порушенні спільного кордону

@ARPITYA7 / Twitter

Індія та Китай обмінялись взаємними звинуваченнями в порушенні спільного кордону в гімалайському регіоні Ладакх, де нещодавно сталась сутичка, у якій загинули 20 індійських прикордонників. Про це повідомляє Deutsche Welle.

Нью-Делі звинувачує Пекін у тому, що китайська сторона намагалася звести споруди «прямо через лінію фактичного контролю», що Індія вважає лінією демаркації. Крім того, китайці начебто ігнорували вимоги індійської сторони припинити ці будівельні роботи.

Пекін зі свого боку каже про «навмисну провокацію» індійців. Індійські війська, нібито, «перетнули лінію фактичного контролю» та напали на китайських офіцерів і солдатів, котрі перебували там для переговорів, спровокувавши «запеклі фізичні сутички».

Крім того, прессекретар китайського МЗС наголосив, що індійці з квітня цього року в односторонньому порядку прокладають дороги, а також будують мости та інші обʼєкти в регіоні.

  • У 1962 році почалася китайсько-індійська високогірна прикордонна війна. Причиною стала неврегульованість питання про лінію кордону між колишньою Британською Індією і Тибетом. Спірними вважалися дві ділянки. Одна з них розташована в північно-східній частині Кашміру, а інша — у північній частині сучасного штату Аруначал-Прадеш.
  • Вранці 16 червня Індія повідомила про загибель трьох військових в результаті прикордонного конфлікту в регіоні Ладакх. Незабаром стало відомо про загибель 20 індійських прикордонників.
  • Китай почав будівництво доріг і дамби на території Індії після чергового прикордонного конфлікту