Китай почав будівництво доріг і дамби на території Індії після чергового прикордонного конфлікту

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Днями між Китаєм та Індією сталась кривава сутичка в спірному гірському регіоні Ладакх, яка забрала життя кількох десятків людей. Перед цим, як свідчать супутникові знімки, китайська сторона проклала на індійській території дорогу та перегородила річку.

Про це повідомляє Reuters.

За версією Індії, сутичку спровокувало встановлення Китаєм двох наметів та оглядових веж на індійській стороні кордону. Це була найкривавіша битва між прикордонниками обох держав з 1960-х років.

Від початку травня військові регулярно стикаються на кордоні, який, за твердженням індійської сторони, перетнули китайці, після чого встановили тимчасові споруди. Китай намагався звести ще одну споруду на стороні Індії навіть після того, як військові чиновники домовилися 6 червня про деескалацію.

Проблеми почались, коли індійський патруль відвідав гірську місцевість, щоб пересвідчитись у відході китайських військ з їхньої території. Після віддалення китайців, індійці знищили вежі та намети. Китай у відповідь направив велику групу своїх військових, які побилися з індійськими.

Після цього китайська активність в регіоні знову посилилась. Відповідно до супутникових знімків компанії Planet Labs, ландшафт місцевості дещо змінився. Зокрема було переміщено землю, прокладено дороги і зроблено переправу через річку. Уздовж річки Галуан і на гірських вершинах з’явилась техніка.

На думку експертів, це свідчить про початок будівництва Китаєм доріг у долині та дамби на річці. Як Індія, так і Китай стягують у місцевість військовий транспорт. На знімках видно близько 40 індійських та 100 китайських машин.

Речник китайського МЗС прокоментував, що не знає про особливості того, що відбувається, і зазначив, що індійські війська кількаразово перетинали їхній кордон протягом останніх днів.

Кордон між Індією та Китаєм прокладений крізь льодовики, снігові пустелі та річки на заході і лісисті гори на сході. Долина Галуану — це посушлива і негостинна місцевість, на хребтах якої дислокуються нечисленні війська. Вона вважається важливою, оскільки веде до спірного плато, на яке претендує Індія, і яке контролює Китай.

Обидві держави не мали збройних сутичок на кордоні з 1967 року, незважаючи на періодичні бійки. Військовим з обох сторін заборонено використовувати в конфліктах зброю. За версією Індії, китайські солдати билися залізними прутами та шипованими палицями.

Востаннє, коли тут побилися військові, їхня кількість сягнула 900 осіб, а сама бійка тривала кілька годин.

  • У 1962 році почалася китайсько-індійська високогірна прикордонна війна. Причиною стала неврегульованість питання про лінію кордону між колишньою Британською Індією і Тибетом. Спірними вважалися дві ділянки. Одна з них розташована в північно-східній частині Кашміру, а інша — у північній частині сучасного штату Аруначал-Прадеш.
  • Вранці 16 червня Індія повідомила про загибель трьох військових в результаті прикордонного конфлікту в регіоні Ладакх. Незабаром стало відомо про загибель 20 індійських прикордонників.