Індія і Китай звинуватили один одного в сутичці на кордоні з десятками жертв. Інцидент обговорили глави МЗС двох країн

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:

Міністри закордонних справ Китаю та Індії провели телефонні переговори про зіткнення на кордоні, в результаті якого загинули 20 осіб.

Про це пише AFP.

Глава індійського МЗС Субраманʼям Джайшанкар і міністр закордонних справ Китаю Ван І домовилися «діяти справедливо» і якомога швидше «знизити градус напруги». Крім того, міністри домовилися «підтримувати мир і спокій у прикордонних районах у відповідності з угодою, досягнутому на даний момент між країнами».

Також Ван І зажадав, щоб індійська сторона провела ретельне розслідування ситуації, щоб покарати винних, і негайно припинила провокації. Ще представник міністерства закордонних справ Китаю Чжао Ліцзянь заявив про те, що «не хоче більше бачити зіткнення на кордоні з Індією».

Індійський міністр закордонних справ, у свою чергу, заявив, що Індія готова вирішувати суперечки в прикордонних районах шляхом діалогу.

Це перший конфлікт зі смертельними наслідками між ядерними державами за десятиліття. Міністерство оборони Китаю підтвердило, що інцидент призвів до жертв, але досі не назвало кількість постраждалих. Індія повідомила про 20 загиблих — китайські прикордонники вбили трьох індійських солдатів палицями і ще 17 жорстоко побили, після чого викинули їх у річку. Всі вони померли від переохолодження та отриманих травм.

  • У 1962 році почалася китайсько-індійська високогірна прикордонна війна. Причиною стала неврегульованість питання про лінію кордону між колишньою Британською Індією і Тибетом. Спірними вважалися дві ділянки. Одна з них розташована в північно-східній частині Кашміру, а інша — у північній частині сучасного штату Аруначал-Прадеш.
  • Вранці 16 червня Індія повідомила про загибель трьох військових в результаті прикордонного конфлікту в регіоні Ладакх. Незабаром стало відомо про загибель 20 індійських прикордонників.