Прикордонна сутичка в Ладакху: індійських прикордонників вбили в рукопашному бою, китайці втратили вбитими до 35 осіб

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Зіткнення індійських і китайських прикордонників у спірному регіоні Ладакх (Гімалаї) відбувалося в рукопашну. Сторони не застосовували вогнепальну зброю і використовували каміння, прути і палиці із цвяхами.

Як повідомляє AFP, зіткнення сталося в камʼянистій долині Галван поблизу ріки. Китайські прикордонники вбили трьох індійських солдатів палицями і ще 17 жорстоко побили, після чого викинули їх у річку. Всі вони померли від переохолодження та отриманих травм.

За даними індійських ЗМІ та американської розвідки, китайські прикордонники понесли втрати до 35 осіб вбитими, пише BBC.

Міністерство оборони Китаю підтвердило, що інцидент призвів до жертв, але досі не назвало кількість постраждалих. У китайських соцмережах тим часом спалахнула буря гніву. Користувачі вимагають інформацію про загиблих.

Обидві сторони звинувачують один одного у порушенні кордонів та провокаціях. Сполучені Штати вже закликали Китай та Індію до мирного врегулювання, а ООН просить сторони «проявляти максимальну стриманість».

Індійська сторона вже направила в район додаткові сили.

  • У 1962 році розпочалася китайсько-індійська високогірна прикордонна війна. Причиною стала неврегульованість питання щодо лінії кордону між колишньою Британською Індією і Тибетом. Спірними вважалися дві ділянки. Одна з них розташована в північно-східній частині Кашміру, а інша — у північній частині сучасного штату Аруначал-Прадеш.
  • Вранці 16 червня Індія повідомила про загибель трьох військових в результаті прикордонного конфлікту в регіоні Ладакх. Незабаром стало відомо про загибель 20 індійських прикордонників.