«Схеми»: Компанія дружини нового міністра екології фігурує в розслідуванні НАБУ

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Схеми»: Компанія дружини нового міністра екології фігурує в розслідуванні НАБУ

The National Anti-Corruption Bureau of Ukraine Follow / Flickr

Компанія дружини новопризначеного міністра екології Романа Абрамовського фігурує в розслідуванні Національного антикорупційного бюро.

Про це йдеться в розслідуванні журналістів проєкту «Радіо Свобода» — «Схеми: Корупція в деталях».

Дружина міністра Світлана Юрченко є мажоритарним акціонером компанії «Київгідромонтаж». Сам Абрамовський раніше був членом наглядової ради цього підприємства.

У 2017 році «Київгідромонтаж» виграв тендер державного підприємства «Укрводшлях» на ремонт Канівського судноплавного шлюзу вартістю 20,9 млн гривень — компанія мала замінити ворота цієї гідротехнічної споруди на Дніпрі, через яку проходять кораблі. Гроші фірма отримала, але зрештою роботи не виконала, аргументуючи це тим, що «Укрводшлях» не надав дозволу на виконання будівельних робіт. Зі свого боку «Укрводшлях» запевняв, що вказані роботи є «капітальним ремонтом», а не будівництвом, посилаючись на висновок ДП «Укрдержбудекспертиза», і пішов до Господарського суду з вимогою про стягнення штрафних санкцій з «Київгідромонтажу» за неналежне виконання договору, проте суд відхилив позов. «Укрводшлях» не cтав подавати апеляцію на це рішення.

За даними журналістів «Схем», через збитки, імовірно, завдані державі, у січні цього року НАБУ розпочало кримінальне провадження, в рамках якого досліджує дії службових осіб ДП ВШ «Укрводшлях» і ПрАТ «Київгідромонтаж». На запит журналістів в НАБУ підтвердили, що така кримінальна справа існує.

«Щодо цього кримінального провадження я, можна сказати, вперше чую. Ми не змогли виконати роботи, тому що замовник не отримав дозвіл на початок виконання будівельних робіт. Обладнання було виготовлене, але до монтажу приступити не змогли», — заявив генеральний директор «Київгідромонтажу» Костянтин Гелюта.

У державному підприємстві «Укрводшлях» відповіли журналістам, що планують створити комісію, яка перевірить якість поставленого компанією «Київгідромонтаж» обладнання. Щодо причин, з яких «Укрводшлях» не подав апеляційну скаргу на рішення суду, у підприємстві порадили звернутися до колишнього керівництва.

Сам Абрамовський в коментарі журналістам повідомив, що йому нічого не відомо про кримінальне провадження НАБУ щодо компанії його дружини. «Нічого не відомо. Може і є, може немає. Я цього не знаю. Я не займався і не займаюся оперативною діяльністю цього підприємства», — повідомив він.

  • Верховна Рада проголосувала за призначення Романа Абрамовського новим міністром захисту довкілля і природних ресурсів.
  • Раніше уряд вирішив розділити Міністерство енергетики та захисту навколишнього середовища на два окремі відомства: Міністерство енергетики та Міністерство захисту навколишнього середовища і природних ресурсів.