Суд оштрафував Єрмака, Ляшка та решту з компанії Зеленського у кав’ярні. Штрафи вдвічі менші, ніж для посадовців

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Суд оштрафував Єрмака, Ляшка та решту з компанії Зеленського у кав’ярні. Штрафи вдвічі менші, ніж для посадовців

Facebook / Офіс президента

Хмельницький міськрайонний суд оштрафував за порушення карантину всіх, хто разом з президентом Володимиром Зеленським відвідав кав’ярню 3 червня, хоча Кабмін дозволив закладам харчування пускати клієнтів всередину лише з 5 червня. Главу держави не оштрафували, бо він недоторканний.

Про це «Бабелю» повідомила прессекретар суду Наталія Совва.

Кавʼярню тоді відвідали глава Офісу президента Андрій Єрмак, його перший заступник Сергій Трофімов, головний санітарний лікар країни Віктор Ляшко, мер Хмельницького Олександр Симчишин, голова Хмельницької облдержадміністрації Дмитро Габінет та власник кав’ярні Андрій Мельниченко.

Їх усіх визнали винними у порушенні карантину і присудили штрафи по 17 тис. грн.

При цьому, у пресслужбі суду не пояснили, чому присудили саме такі розміри штрафу, наголосивши, що постанова не набрала законної сили і протягом 10 днів ще може бути оскаржена.

Протокол був складений за ст. 44-3 КУпАП — порушення правил щодо карантину. Порушення тягне за собою накладення штрафу, для посадовців — від двох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Таким чином, посадовцям має загрожувати штраф від 34 тис. до 170 тис. гривень.

  • 19 червня Хмельницький міськрайонний суд призупинив розгляд справи щодо президента Володимира Зеленського за порушення карантину через відвідини кавʼярні. Суддя звернувся до Верховного суду із проханням роз’яснити, чи може президент бути притягнутий до адміністративної відповідальності, адже є недоторканною особою згідно з Конституцією України.