Зеленського поки не оштрафували за порушення карантину, бо він недоторканний. Як діяти — має розтлумачити Верховний суд

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Зеленського поки не оштрафували за порушення карантину, бо він недоторканний. Як діяти — має розтлумачити Верховний суд

Соколовська Інна / УНІАН

19 червня Хмельницький міськрайонний суд призупинив розгляд справи щодо президента Володимира Зеленського за порушення карантину через відвідини кавʼярні, бо він недоторканний.

Таке рішення оголосив суддя Андрій Місінкевич.

Суддя звернувся до Верховного суду із проханням роз’яснити, чи може президент бути притягнутий до адміністративної відповідальності, адже є недоторканою особою згідно з Конституцією України.

Торік Зеленського вже штрафували — за демонстрацію бюлетеня під час другого туру виборів 21 квітня, на нього наклали штраф 850 грн. Але на той час він ще не був обраний президентом.

  • 3 червня під час поїздки до Хмельницької області Зеленський відвідав кавʼярню, хоча Кабмін дозволив закладам харчування пускати клієнтів всередину лише з 5 червня. Кавʼярню також відвідали глава Офісу президента Андрій Єрмак, мер Хмельницького Олександр Симчишин і головний санітарний лікар країни Віктор Ляшко.
  • Пізніше у поліції повідомили, що високопосадовцям виписали адмінпротоколи за порушення. Протокол складений за ст.44-3 КУпАП — порушення правил щодо карантину. Порушення тягне за собою накладення штрафу, для посадовців — від двох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Таким чином, Зеленському загрожує штраф від 34 тис. до 170 тис. грнивень.