Комітет Ради підтримав проєкт заборони трансляції кіно і музики в транспорті

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Комітет Ради підтримав проєкт заборони трансляції кіно і музики в транспорті

pxhere.com

Комітет Верховної Ради з питань транспорту та інфраструктури підтримав законопроєкт щодо «звукового насильства», яким забороняється трансляція кіно і музики в автотранспорті. Про це повідомив народний депутат від фракції «Європейська солідарність» Володимир В’ятрович.

Законопроєкт представили ще в лютому цього року, після інциденту в міжміському автобусі Луцьк — Київ, де водій відмовився перервати трансляцію фільму на вимогу двох пасажирок. Жінкам довелося зійти з автобусу, не доїжджаючи до Києва.

Випадок призвів до широкого суспільного резонансу й активного обговорення проблеми звукового насильства у громадському транспорті. Додаткове обурення викликав той факт, що в салоні транслювався російський фільм, а пасажирками, які вимагали його вимкнути, виявилися військові волонтерки.

Згідно з законопроєктом, в автотранспорті пропонується заборонити трансляцію музики, звуку фільмів чи інших звукових сигналів, крім інформації про поїздку. Дозволяється трансляція лише через навушники або за згодою всіх пасажирів.

«Особливо гострою є ця проблема на автомобільному пасажирському транспорті всіх видів. Пасажири змушені упродовж поїздки, іноді багатогодинної, слухати нав’язливі звуки, яких вони не замовляли. Така ситуація є неприпустимою і порушує природне право людей на власний приватний простір і тишу», — йдеться в пояснювальній записці.