США вимагають від Росії звільнити засудженого за шпигунство Пола Вілана

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:

США вимагають у Росії негайно звільнити американця Пола Вілана. Московський міський суд засудив його до 16 років колонії суворого режиму за шпигунство.

Відповідну заяву опублікували на сайті Державного департаменту США.

У Держдепі занепокоєні тим, що Вілана позбавили гарантій справедливого судового розгляду, який мала забезпечити Росія відповідно до своїх міжнародних зобовʼязань.

«Росія не змогла забезпечити пану Вілану справедливий судовий розгляд у незалежному та неупередженому суді. Під час тримання під вартою його життя піддавали ризику, ігноруючи стан його здоровʼя. Крім того, його ізолювали від сімʼї та друзів», — пишуть у повідомленні.

Що сталося?

Пол Вілан, 48-річний колишній морський піхотинець, був затриманий у 2018 році російськими службами внутрішньої безпеки в Москві. ФСБ запідозрила його у шпигунстві. Російське федеральне агентство Росбалт з посиланням на джерело у спецслужбах РФ повідомило, що в нього виявили флеш-карту з секретною інформацією — списком усіх працівників одного з засекречених відомств. За російськими законами, іноземці, визнані винними у шпигунстві проти Росії, можуть отримати термін від 10 до 20 років. 15 червня 2020 року колишнього морпіха засудили до 16 років колонії суворого режиму.

Пол Вілан почав служити в морській піхоті США у 1994 році, став старшим сержантом і двічі відслужив в Іраку — у 2004 і 2006 роках. У 2008 році його звільнили за крадіжку.