У СІЗО Ростова-на-Дону спалах коронавірусу. Там утримують кримських татар у справі «Хізб ут-Тахрір»

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У слідчому ізоляторі № 5 в Ростові-на-Дону спалах коронавірусу, заклад закрили на карантин.

Як повідомляє громадська організація «Кримська солідарність», в цьому СІЗО утримуються політвʼязні — кримські татари Арсен Абхаїров і Ескендер Абдулганієв — фігуранти так званої Красногвардійської справи «Хізб ут-Тахрір».

Про спалах стало відомо перед засіданням суду, яке мало відбутися сьогодні. Кримчан до суду не доставили. Адвокатів, перекладачів і тих, хто прибули з Криму, про це не повідомили, оскільки суд дізнався про подію лише в першій половині дня. Засідання перенесли на 29 червня.

Адвокат Назім Шейхмамбетов заявив клопотання про те, щоб суд витребував інформацію про стан здоровʼя кримчан. За його словами, судді, прокурор і адвокати контактували з обвинуваченими на засіданні 10 червня. Всім рекомендували піти на самоізоляцію.

«Умови слідчого ізолятора, неможливість дотримання соціальної дистанції та заходів, які могли б мінімізувати ризик зараження і розповсюдження коронавірусу, в СІЗО практично зведені до нуля. Дай Бог, щоб спалах був локалізований і ніхто не постраждав. Але, знаючи реальність слідчих ізоляторів, можу сказати, що ризик зараження величезний», — заявив Шейхмамбетов.

  • Абхаїрова, Абдулганієва і Рустема Эмірусеїнова в окупованому Криму ФСБ затримала у лютому 2019 року, після обшуків в селищі Жовтневе в Червоногвардійському районі. Російське слідство вважає, що кримчани входять до складу ісламської партії «Хізб ут-Тахрір», яку Росія визнала терористичною. При цьому в Україні і європейський країнах партія діє вільно.
  • Кримчани заперечують причетність до терористичної діяльності і заявляють про політичне переслідування.
  • У травні 2020 року Міністерства закордонних справ України, Естонії, Грузії, Латвії, Литви та Польщі зробили спільну заяву, в якій засудили репресії проти кримськотатарського народу.