«Секретний» департамент Нацполіції не дублюватиме функції СБУ

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Новий Департамент захисту інтересів суспільства і держави у Міністерстві внутрішніх справ не дублюватиме функції Служби безпеки України.

Про це «Бабелю» розповіли заступник голови Нацполіції Олег Козловський та керівник департаменту — колишній співробітник «Альфи» 40-річний Євген Макаров.

За їхніми словами, закон розмежовує злочини, які розслідують СБУ і новий департамент Нацполіції. Наприклад, обидві структури займаються справами расової та релігійної нетерпимості, але якщо компетенція СБУ — питання геноциду, то поліція займається менш масштабними випадками — розпалюванням ворожнечі і так далі.

СБУ і Нацполіція борються зі злочинами проти державної влади, але СБУ розслідує насильницьке повалення ладу, захоплення та фінансування, а поліція запобігає і розслідує випадки захоплення громадських і державних установ. Така ж схема і з злочинами проти інфраструктури. Масштабними диверсіями займається СБУ, а крадіжками, які можуть нашкодити державі — поліція.

Козловський запевняє, що поліція за рамки своїх повноважень виходити не буде, а його колишні колеги в СБУ раді створенню нової структури.

Щоб уточнити цю інформацію і дізнатися про взаємодію СБУ і Нацполіції, «Бабель» звернувся до глави спецслужби Івана Баканова. Ми запитали, чи знав він про створення нового департаменту МВС і чи зустрічався з його керівництвом. Поки Баканов не відповів.

  • Про створення нового департаменту наприкінці травня повідомив Центр протидії корупції з посиланням на відповідь від МВС. Попри це, міністерство тоді відмовилося розкрити мету і структуру нового підрозділу. Як стверджує ЦПК, його створили замість ліквідованого восени 2019 року Департаменту захисту економіки Нацполіції.
  • У новому департаменті Національної поліції, який створили, «щоб протидіяти загрозам суспільству та державі», працюють три людини з підрозділу «Альфа».