Асоціація міст виступила проти адміністративно-територіальної реформи уряду і пояснила чому

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Асоціація міст України, яку очолює мер Києва Віталій Кличко, виступила проти адміністративно-територіальної реформи, яка передбачає ліквідацію третини районів та утворення близько 1 400 об’єднаних територіальних громад.

Про це йдеться у заяві на сайті Асоціації.

Там наголошують, що до прийняття рішення урядом зверталися до президента, Кабінету міністрів, Верховної Ради та керівників політичних фракцій.

«Правління АМУ категорично проти цього рішення як такого, що знищує результати децентралізаційної реформи, розбудови ОТГ та призведе до вилучення з бюджетів міст і громад значної частини доходів, необхідних для надання життєво-необхідних послуг їх мешканцям», — наголосили у заяві.

Там додають, що занепокоєні, що процес укрупнення районів відбувається без громадського обговорення, що «може призвести до соціального вибуху через несприйняття в суспільстві нового районного поділу».

В Асоціації називають кілька негативних наслідків такого рішення:

  • недоступність публічних послуг для громадян;
  • двовладдя та безвідповідальність за стан справ на місцях;
  • погіршення фінансового стану міст і громад внаслідок перерозподілу надходжень від ПДФО;
  • численні конфліктні ситуації щодо визначення районних центрів;
  • втрата роботи для великої кількості посадовців ліквідованих районних державних адміністрацій та працівників бюджетних установ.

Кабінет міністрів на засіданні 12 червня затвердив адміністративно-територіальну реформу України, яка передбачає ліквідацію третини районів та утворення близько 1 400 об’єднаних територіальних громад. Згідно з постановою уряду, кількість районів в Україні скоротиться з 490 майже на третину.

  • Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що створення на Закарпатті окремого Берегівського району не є вимогою Угорщини щодо виокремлення угорської громади.