Справа «Нового величия»: Сергій Гаврилов отримав статус біженця в Україні

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:

Міграційна служба України надала 26-річному росіянину Сергію Гаврилову, який фігурує в справі «Нового величия», статус біженця.

Про це він повідомив в Facebook.

«Мені бракує слів, щоб описати всі думки і почуття, які мене зараз переповнюють. [...] Вперше з моменту мого (а також всіх інших хлопців, які проходять у справі «Нового величия») арешту 15 березня 2018 року — я можу знову почати жити», — написав Гаврилов.

В організації «Дім вільної Росії» повідомили, що рішення про надання притулку ухвалили в травні. На розгляд справи пішло вісім місяців.

Що таке — справа «Нового величия»?

«Новое величие» — рух, членів якого — Марію Дубовик, Анну Павликову, Вʼячеслава Крюкова, Руслана Костиленкова, Сергія Гаврилова, Петра Карамзіна, Максима Рощина, Дмитра Полєтаєва, Павла Ребровського і Рустама Рустамова — затримали 15 березня 2018 року, перед президентськими виборами в Росії. Їх звинуватили у створенні екстремістської спільноти та участі в ній (частини 1, 2 статті 282.1 КК РФ).

За версією слідства, метою руху була «безальтернативна участь у народних повстаннях, революційних діях, у зіткненні з представниками чинного в Росії режиму». Для цього активісти влаштували кілька поїздок за місто для тренувань зі стрільби та метання «коктейлів Молотова», вважають слідчі.