Держстат пояснив, чому немає інформації про причини смертей українців навесні

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Державна служба статистики не має даних про причини смертей українців навесні, адже через карантин відділи реєстрації актів цивільного стану повноцінно не працюють. Про це йдеться на сайті Держстату.

Під час карантину відділи державної реєстрації актів цивільного стану тимчасово припинили надавати Держстату документи про випадки смерті, де є інформація про причини смерті.

Згідно із законом, ці документи відділи реєстрації передають Держстату в паперовому вигляді раз на місяць. На підставі цих документів формують щомісячну статистику щодо кількості померлих з розподілом за причинами смерті.

«Отже, фактично з початку березня Державна служба статистики не має інформації про причини смертей українців», — пояснили в Держстаті.

Водночас Мінʼюст доручив територіальним органам подавати звіти щодо смертей в електронному форматі. Проте такі звіти не містять інформації про причини смерті.

Держстат наголосив, що до кінця карантину щомісячна статистична інформація про кількість померлих в Україні та за регіонами буде без розподілу померлих за причинами смерті. Проте вже після карантину відділи реєстрації відновлять роботу та нададуть необхідні документи. На підставі цих документів зʼявиться інформація щодо кількості померлих з причинами їхньої смерті.

  • 11 червня портал, що працює з відкритими даними, Opendatabot повідомив, що звернувся до Держстату із проханням надати статистику смертності в Україні від хвороб органів дихання, грипу та пневмоній, «проте дізналися, що служба не публікує цю інформацію під час карантину».