Словаччина змінила правила в’їзду з України. Перелік нововведень

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Словаччина змінила правила в’їзду з України. Перелік нововведень

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Словаччина з 10 червня змінює порядок в’їзду іноземців з території України. Про це повідомили у пресслужбі Держприкордонслужби відповідно до даних прикордонної поліції Словаччини.

На територію Словаччини відтепер дозволили вʼїзд особам з постійним або тимчасовим дозволом на проживання на території країни та тим, кому видали довідку від компетентного міністерства, але тільки якщо на в’їзд вони пред’являть негативний RT-PCR тест на коронавірус словацькою, чеською, англійською або німецькою мовами або перекладений однією з цих мов. Давність видачі результатів тесту не повинна перевищувати 96 годин.

Для цих громадян відміняють обов’язкову обсервацію. Водночас вони повинні дотримуватися ізоляції вдома і протягом п’яти днів від приїзду пройти лабораторний аналіз на коронавірус.

Транзитний проїзд через територію Словаччини дозволяється з дотриманням таких умов:

  • транзит громадян держав Євросоюзу і їхніх сімей при поверненні до країни ЄС, громадянами якої вони є. Вони повинні проїхати територію Словаччини без зупинки не більше, ніж за 8 годин від в’їзду, враховуючи необхідне дозаправлення пальним;
  • транзит громадян третіх країн до держави Євросоюзу, в якій вони мають постійний або тимчасовий дозвіл на проживання. Під час в’їзду на територію Словаччини вони повинні пред’явити негативний RT-PCR тест на захворювання COVID-19 словацькою, чеською, англійською або німецькою мовами або перекладений однією з цих мов. Давність видачі результатів тесту не повинна перевищувати 96 годин. Вони повинні проїхати територію країни без зупинки не більше, ніж за 8 годин від в’їзду, враховуючи необхідне дозаправлення пальним.

Прикордонники нагадують, що наразі на кордоні зі Словаччиною функціонують такі пункти пропуску:

  • «Ужгород — Вишнє Німецьке» (для автомобільного сполучення);
  • «Малий Березний — Убля» (для автомобільного та пішохідного сполучення);
  • «Малі Селменці — Вельке Слеменце» (для пішохідного сполучення).

З 1 червня запрацювали шість пунктів пропуску на кордоні зі Словаччиною та Молдовою. Українська сторона вже відкрила всі 66 пунктів (автомобільні, залізничні, річкові та морські ділянки) зі свого боку як для громадян, так і для транспорту. Закритими залишаються пункти на кордонах з Росією та Білоруссю через складну ситуацію з коронавірусом.

З 10 червня частково починають роботу пункти пропуску на лінії розмежування на Донбасі. Штаб Операції обʼєднаних сил назвав правила і графік роботи КПВВ.