Верховний суд визнав ПриватБанк винним 22 млн гривень заводу Коломойського

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Верховний суд визнав ПриватБанк винним 22 млн гривень заводу Коломойського

Jaap Arriens / NurPhoto / Getty Images

Верховний суд зобовʼязав ПриватБанк виплатити Нікопольському заводу феросплавів, який належить бізнесмену Ігорю Коломойському, 22 млн гривень.

Про це йдеться у матеріалах справи.

Згідно з матеріалами справи, суд 2 червня за клопотанням заводу закрив провадження, відкрите на підставі скарги ПриватБанку щодо рішення про виплату банком 22 млн гривень боргу на користь заводу.

Верховний Суд обґрунтував своє рішення тим, що вже виносив рішення щодо подібних правовідносин у рамках іншої справи, теж за участю Національного банку і ПриватБанку. Рішення Верховного суду оскарженню не підлягає.

Про що йдеться?

Господарський суд Дніпропетровської області 28 серпня 2019 року погодився затвердити мирову угоду між НБУ та Нікопольським заводом феросплавів, ініціатором якої виступив завод. Цей договір означає, що завод виступає майновим поручителем за боргами ПриватБанку перед НБУ за пʼятьма кредитами рефінансування, які НБУ видавав ПриватБанку в період між 2008 і 2015 роками.

Завод добровільно погодився погасити заборгованість ПриватБанку перед НБУ у сумі, що дорівнює вартості заставного майна, на яке Нацбанк наклав стягнення. Цю мирову угоду уклали після того, як НБУ в 2018 році подав до судів 148 позовів проти колишнього власника ПриватБанку Ігоря Коломойського і його 32 компаній, які виступають майновими поручителями на суму понад 10 млрд грн.

У кінці січня 2020 року ПриватБанк — на фоні мітингів під своїм головним офісом працівників Нікопольского заводу феросплавів — повідомив, що виплатив підприємству 21,8 млн грн, виконавши рішення Госпсуду Києва.

У березні НБУ та ПриватБанк програли апеляцію на рішення Госпсуду Києва, який стягнув із банку 21,85 мільйона гривень на користь заводу.