У Казахстані спростили порядок проведення мирних зібрань, але все одно розігнали акцію протесту

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
У Казахстані спростили порядок проведення мирних зібрань, але все одно розігнали акцію протесту

@Vlastkz / Twitter

Сьогодні в Казахстані набув чинності новий закон про мирні зібрання, згідно з яким громадяни нарешті можуть законно протестувати, якщо за 5 діб подали відповідне повідомлення. З цієї нагоди в Алмати провели демонстрацію, але міська влада заявила, що не готова до застосування нового закону, й активістів розігнали.

Про це повідомляє Reuters.

Біля центральної площі Алмати зібралися близько сотні протестувальників з гаслами за відставку чинного президента Касима Токаєва та члена Конституційної Ради Казахстану Нурсултана Назарбаєва (колишнього президента країни).

В активістів були плакати з питанням: «Ми багаті на нафту та газ, чому ж люди бідні?» та гаслом «Я не можу дихати!», що відсилає до протестів у США, які розгорілися після вбивства поліцією беззбройного афроамериканця Джорджа Флойда.

Поліція Алмати перегородила шлях і розбила протестувальників на менші групи, забороняючи їм іти до місця збору. Активісти заявили, що завчасно подали повідомлення про організацію протесту, але поліцію це не переконало. Після короткої конфронтації правоохоронці затримали кілька десятків людей.

Місцева влада Алмати повідомила, що розігнаний протест був незаконним, оскільки для остаточної імплементації нових правил потрібно щонайменше 5 діб. Також чиновники зазначили, що не отримували сповіщення про намір провести мирне зібрання.

Як зазначає Tengrinews, на сьогодні в Алмати поруч із місцем проведення протесту було призначено масштабну дезінфекцію вулиць як частину антикоронавірусних заходів.

6 червня в країні набув чинності новий закон про мирні зібрання, за яким для проведення акцій необхідно за 5 діб подати сповіщення до органів місцевої влади. Старі норми проведення мирних зібрань критикували правозахисники та західні політики, оскільки вони фактично унеможливлювали законні шляхи протесту.

Як передає Zona, нове законодавство про мирні зібрання також передбачає відповідальність для ЗМІ, які висвітлюють протести, заборону на участь іноземців, дітей тощо.

Протягом 2019 року в країні провели рекордну кількість демонстрацій, учасників яких затримували та звинувачували в екстремізмі.