«Схеми»: Повʼязані з Коломойським компанії заробили на «Центренерго» за пів року понад 4 млрд грн

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Повʼязані з олігархом Ігорем Коломойським компанії заробили за пів року понад 4 млрд гривень на продажу вугілля та газу державній компанії «Центренерго», яку напередодні повернули під контроль держави.

Про це йдеться в розслідуванні проєкту «Радіо Свобода» «Схеми: Корупція в деталях».

За даними журналістів, компанії ТОВ «Рекорд систем» (34%) і ПрАТ«Синтез Ойл» продавали сировину для виробництва електроенергії за цінами вище ринкових. У фінансовій звітності «Центренерго» за четвертий квартал минулого року і перший квартал 2020 року зазначено, що ці дві компанії продали 59% загального обсягу вугілля, що закуповувала держкомпанія. «Рекорд систем» продала 34% від 59% сировини, отримавши понад 2,4 млрд грн, а «Синтез Ойл» 25% — заробивши понад 1,6 млрд грн.

«У березні «Рекорд систем» постачала суміш газового вугілля на станції «Центренерго» за середньою ціною майже 2,6 тис. грн/т, тоді як її конкуренти — за 1,9 тис. грн/т. А ринкова пропозиція на подібне вугілля була на рівні від 1,68 тис. грн/т. У січні 2020-го «Центренерго» купувало у «Синтез Ойл» тонну вугілля марки Г і Т за 2,2 тис. грн/т, у той час як на ринку можна було придбати за 1,85 тис. грн/т, тобто дешевше на 20%», — сказано в розслідуванні.

Вже з січня 2020 року «Центренерго» почала купувати газ у ще однієї компанії — ТОВ «Юнайтед енерджі». У січні — травні компанія продала мінімум 22,6 млн кубометрів газу на понад 103 млн гривень. 5,8 млн гривень «Центренерго» заплатила «Юнайтед енерджі» за бронювання потужностей. При цьому «Юнайтед енерджі» купувала газ за знижкою в «Укрнафта», яка повʼязана з Коломойським.

«Укрнафта» продавала газ «Юнайтед енерджі» за 3,5—3,9 тис. грн/тис. кубометрів. «Центренерго» отримувала газ вже на 33—49% дорожче (5,2 тис. грн/тис. кубометрів).

За даними журналістів, «Рекорд систем», «Синтез Ойл» і «Юнайтед енерджі» контролюються компаніями, які відносяться до структур Коломойського.

Сам Коломойський заперечує причетність до діяльності вищезгаданих компаній. «Я не маю відношення до діяльності компаній, в яких я є акціонером. Я не приймаю управлінські рішення. Я в компанії «Синтез Ойл» як акціонер, але я в цьому не впевнений», — сказав Коломойський. Щодо двох інших компаній він заявив, що йому не відомо про постачання вугілля «Центренерго».

  • В Клівленді розслідують імовірне відмивання Ігорем Коломойським сотень мільйонів доларів в сфері нерухомості — він міг вкладати виведені з ПриватБанку кошти в купівлю готелів і офісних будівель.
  • Колишній власник ПриватБанку бізнесмен Ігор Коломойський після ухвалення законопроєкту про банки планує звертатися до Європейського суду з прав людини і співпрацювати в цьому питанні з ексзаступником глави Адміністрації президента Януковича, юристом Андрієм Портновим.