«Повернули державі»: у «Центренерго» призначили нове керівництво

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:
«Повернули державі»: у «Центренерго» призначили нове керівництво

Дмитро Сенниченко / Facebook

Голова Фонду держмайна Дмитро Сенниченко заявив, що компанію «Центренерго» повернули під контроль держави і призначили нового виконувача обовʼязків директора підприємства — Олександра Корчинського.

Відповідну інформацію він оприлюднив на сторінці у Facebook.

«Ми зробили висновки після минулої невдалої спроби призначити нового керівника компанії та провели одноденну блискавичну операцію: рішення суду, збір наглядової ради, внесення змін до реєстру і представлення нового керівника «Центренерго» — Олександра Корчинського. Усе це сьогодні, буквально за 4—5 годин», — пише Сенниченко.

Він також повідомив, що далі планують визначити реальний стан, у якому перебуває підприємство, щоб перетворити його «з чорної діри українського бюджету, де зникли близько 100 мільярдів гривень з 2004 року», на обʼєкт для «успішної та розумної приватизації».

Що відбувається з «Центренерго»?

«Центренерго» належать три теплові електростанції: Вуглегірська, Зміївська та Трипільська. Вони забезпечують електроенергією центр і частково схід країни. Потужність усіх станцій — 7 690 МВт, або приблизно 15% від загальної потужності всіх електростанцій України. Державі належить 78,3% акцій «Центренерго».

У кінці червня 2019 року наглядова рада призначила виконувачем обов’язків голови «Центренерго» Володимира Потапенка, якого пов’язують з олігархом Ігорем Коломойським.

У кінці лютого 2020 року Кабмін під керівництвом Олексія Гончарука ухвалив рішення про зміну менеджменту компанії. У березні ухвалу про призначення Олександра Корчинського опублікували.

Однак Окружний адміністративний суд Києва заборонив Фонду державного майна змінювати дирекцію компанії.

25 травня Київський апеляційний суд скасував ухвалу, яка блокувала призначення нового директора компанії «Центренерго». У день розгляду справи суд і Фонд державного майна отримували анонімні повідомлення про мінування будівель.