Вчені дослідили, яким чином імунітет деяких людей може побороти коронавірус

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:

Plastifikator x «Бабель»

Імунна система деяких людей, які ніколи не хворіли на COVID-19, містить допоміжні Т-клітини, що здатні розпізнавати та реагувати на небезпечний вірус. За словами науковців, T-клітини «можуть допомогти генерувати швидшу і сильнішу імунну відповідь».

Відповідне дослідження опублікували у науковому журналі Cell.

Для нього вчені зібрали группу людей, у 90% цих людей перебіг хвороби був легкий або помірний.

Вчені вважають, імунітет існує завдяки так званій перехресній реакції. T-клітини-помічники розвиваються у відповідь на інший вірус і одночасно реагують на схожий патоген, до цього невідомий. Такі Т-клітини можуть залишитися після попереднього контакту людини з іншим видом коронавірусу (ймовірно, одним з чотирьох, що спричиняють застуду).

Однак, деякі науковці вважають, що зараз ще рано констатувати факт, що ця перехресна реакція відіграє суттєву роль у тому, як протікає коронавірусна інфекція в організмі людини. Вони наводять аргумент, що вірус швидко мутує, тож через кілька місяців дані можуть бути неактуальними. У відповідь, автори дослідження зауважують, що «імунна система пов’язана з подією. Якщо це сильна подія, то буде і сильна пам’ять».