Одеська ОДА: Контракт із Ройтбурдом не розриватимуть

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Одеська ОДА: Контракт із Ройтбурдом не розриватимуть

Гіманов Олександр / УНІАН

Контракт із художником Олександром Ройтбурдом, який очолює Одеський художній музей, не розірвуть.

Про це заявив голова Одеської облдержадміністрації Максим Куций, повідомляє пресслужба ОДА.

«Таке рішення [про розірвання контракту] має базуватися на результатах роботи, а Олександр, як керівник закладу, на мою думку, перетворив занедбаний музей на популярне та знакове місце», — зазначив Куций.

Голова ОДА заявив, що Ройтбурд оскаржуватиме рішення Одеського апеляційного суду, який визнав законним рішення Одеської облради розірвати контракт з Ройтбурдом. «Одеська ОДА надасть всю можливу юридичну допомогу та виступить третьою стороною на боці позивача», — підкреслив Куций.

Що сталося до цього?

Олександра Ройтбурда призначили директором Одеського художнього музею в лютому 2018 року. Його одразу ж звинуватили в тому, що він порнограф, малює картини фекаліями і ненавидить Одесу. Депутати обласної ради відмовлялися затверджувати Ройтбурда на посаді, і тільки після втручання губернатора він зайняв директорський кабінет.

4 вересня 2019 року Одеська обласна рада звільнила художника з посади директора місцевого художнього музею. Депутати проголосували за його звільнення на сесії облради.

До цього була ще одна спроба — у червні 2019 року. Однак, за словами в. о. голови Одеської облради Світлани Шаталової, дохід Одеського худмузею склав понад 1,7 млн грн, тоді як минулого року — всього пів мільйона. Тоді депутати не проголосували за звільнення Ройтбурда.

Уже 7 вересня в Одесі городяни пікетували будівлю обласної державної адміністрації з вимогою повернути Олександра Ройтбурда на посаду директора художнього музею. Водночас, Міністерство культури, молоді та спорту вважало, що Ройтбурда безпідставно звільнили з посади директора Одеського художнього музею.

10 лютого Приморський районний суд Одеси скасував рішення облради про звільнення художника, і Ройтбурд залишився директором музею. Зараз апеляційний суд скасував це рішення.