Суд знову звільнив Ройтбурда з посади директора Одеського художнього музею

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:
Суд знову звільнив Ройтбурда з посади директора Одеського художнього музею

Марків Михайло / POOL / УНІАН

Одеський апеляційний суд підтримав звільнення Олександра Ройтбурда з посади директора Одеського художнього музею.

Про це йдеться в рішенні суду.

«Звичайно, ви будете сміятися, але ці дивовижні люди знову мене звільнили», — написав художник на своїй сторінці в Facebook.

Апеляційний суд вирішив, що призначення Ройтбурда було за законною процедурою, однак він допустив ряд порушень. Зокрема, директор проводив у музеї концерти, не пустив у фонди депутатів з перевіркою, а також проводив ремонт без погодження робіт зі зборами.

Голова Одеської обласної адміністрації Максим Куций підтримав директора музею, оскільки «саме його зусиллями художній музей стає справжньою перлиною Одеси».

«Ми знайомі всього півроку, але за цей короткий проміжок часу я побачив ставлення Олександра до музею. Йому вдається перетворити занедбану будівлю музею в вагому причину приїхати в Одесу. На 120-річчя музею він особисто показав мені, як на краще змінилися зали і приміщення», — написав Куций.

Що сталося до цього?

Олександра Ройтбурда призначили директором Одеського художнього музею в лютому 2018 року. Його одразу ж звинуватили в тому, що він порнограф, малює картини фекаліями і ненавидить Одесу. Депутати обласної ради відмовлялися затверджувати Ройтбурда на посаді, і тільки після втручання губернатора він зайняв директорський кабінет.

4 вересня 2019 року Одеська обласна рада звільнила художника з посади директора місцевого художнього музею. Депутати проголосували за його звільнення на сесії облради.

До цього була ще одна спроба — у червні 2019 року. Однак, за словами в. о. голови Одеської облради Світлани Шаталової, дохід Одеського худмузею склав понад 1,7 млн грн, тоді як у минулому році — всього пів мільйона. Тоді депутати не проголосували за звільнення Ройтбурда.

Уже 7 вересня в Одесі городяни пікетували будівлю обласної державної адміністрації з вимогою повернути Олександра Ройтбурда на посаду директора художнього музею. Водночас, Міністерство культури, молоді та спорту вважало, що Ройтбурда безпідставно звільнили з посади директора Одеського художнього музею.

10 лютого Приморський районний суд Одеси скасував рішення облради про звільнення художника, і Ройтбурд залишився директором музею. Зараз апеляційний суд скасував це рішення.