Мінування мосту Метро: затриманому повідомлено про підозру

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Прокуратура Києва повідомила про підозру чоловіку, який 1 червня погрожував підірвати столичний міст Метро.

Про це повідомляє пресслужба прокуратури.

Чоловіка підозрюють у завідомо неправдивому повідомленні про мінування і підготовку вибуху (ч. 2 ст. 259 КК). Санкція статті передбачає термін позбавлення волі від 2 до 6 років. Затриманому збираються обрати запобіжний захід у вигляді утримання під вартою. Справу розгляне Дніпровський районний суд Києва.

У прокуратурі зазначили, що чоловік повідомляв про мінування з метою «привернути увагу до проблем в його житті». Зброї або вибухівки у нього не було.

Що сталося?

1 червня близько 14:00 до служби 102 надійшла інформація про замінування мосту Метро. Патрульні перекрили рух через міст в обох напрямках, викликали на місце слідчо-оперативну групу, вибухотехніків та інші служби.

Джерело «Бабеля» у правоохоронних органах повідомило, що на мосту перебував чоловік з газовим балоном і погрожував підірвати міст, якщо йому не зможуть організувати термінову зустріч з міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим.

О 15:20 мінера затримали. За інформацією джерела «Бабеля», це мешканець міста Вишневе Київської області, Ткаленко Віталій Федорович, 1988 року народження. Через повідомлення був зупинений рух метро. Червона гілка метро працювала від станції «Академмістечко» до станції «Хрещатик» і від станції «Лісова» до станції «Дарниця».

Згодом глава поліції Києва Андрій Крищенко розповів, як велися переговори із затриманим.

  • Міст Метро мінували і раніше — у вересні 2019 року. Тоді міст Метро заблокували на декілька годин, а рух транспорту відновили пізно ввечері.
  • Бабелю вдалося встановити особу чоловіка. Це 42-річний уроженець Форосу (анексований РФ Крим) Олексій Белько. Його затримали правоохоронці. Поліція кваліфікувала дії чоловіка як підготовку до теракту.