Головний лікар Інституту раку розповів про напади та їх причини. За ними можуть стояти два заступники директора

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Головний лікар Національного інституту раку Андрій Безносенко розповів про напади невідомих на нього і його заступника з хірургічної допомоги Анатолія Шудрака, які відбулися в березні і травні.

В інтервʼю «Бабелю» він заявив, що за атаками стоять одні й ті ж люди — два заступники директора Дмитро Нікітін і Руслан Ткаченко й уповноважений з антикорупційної діяльності, колишній працівник правоохоронних органів Сергій Пономаренко.

«Я систематично публічно інформував керівництво Інституту й громадськість про зловживання із закупівлями. Мій заступник, на якого напали, був у комісії, яка виявила нестачу медичних приладів, компʼютерів та іншої техніки на 9 мільйонів гривень», — сказав Безносенко, додавши, що поліція толком не веде розслідування.

За його словами напади повʼязані зі звільненням колишньої директорки Інституту Олени Колеснік. Її довірені особи чинили тиск на Безносенка.

«У них були такі аргументи: «Ти молодий, ще знайдеш собі роботу, а вона вже пенсійного віку. Вона жінка, а ти — хлопчик, маєш слухатися. Вона ж директорка — як вона скаже, так і треба робити». Я їм пояснював, що це дискримінація — гендерна, вікова, і це радянський підхід, що «я начальник, ти — дурак» [...]. Це все називається харасмент у медицині. Спочатку застосовували психологічний вплив: погрози звільнення, недопуск до робочого місця, потім — формальне відсторонення від роботи. Коли вони зрозуміли, що цей психологічний тиск не приносить результатів, дійшли до фізичної агресії», — розповів головлікар.

  • У вересні 2019 року в Інституті раку розгорівся корупційний скандал. Журналістка Яніна Соколова, яка лікувалася від раку в НІР, звинуватила директора установи Олену Колеснік в корупції та війні проти Безносенка. Пізніше посадових осіб НІР звинуватили в порушенні правил державних закупівель. МОЗ призначив аудит. Перевірка тривала тиждень.
  • В березні невідомі напали на Безносенка — його побили біля будинку. Вже у травні на вході в Інститут напали на Шудрака.