Офіс генпрокурора розслідує залучення бойовиками неповнолітніх до бойових дій на Донбасі

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Офіс генпрокурора розслідує залучення бойовиками неповнолітніх до бойових дій на Донбасі

Sasha Maksymenko / Flickr

Офіс генерального прокурора порушив провадження через участь неповнолітніх у бойових діях на Донбасі.

Про це повідомляє пресслужба Офісу генпрокурора.

Слідчі зʼясували, що починаючи з 2014 року ватажки «ЛДНР» залучають неповнолітніх з окупованих територій Донецької і Луганської областей до участі в бойових діях проти Збройних сил України.

«Відповідно до ст. 4 Факультативного протоколу до Конвенції про права дитини щодо участі дітей у збройних конфліктах, ратифікованого як Україною, так і РФ, держави-учасниці мають забезпечити, щоб особи, які не досягли 18-річного віку, не брали участі у військових діях», — нагадали в ОГПУ.

Також у відомстві нагадали, що за час війни 29 неповнолітніх громадян України засуджені за участь у боях на боці бойовиків. У вересні 2014 року бойовики залучили підлітка, якому на той час виповнилося лише 16 років, до участі у діяльності збройного формування. Хлопцеві видали вогнепальну зброю та наказали охороняти і патрулювати захоплену бойовиками будівлю управління СБУ в Донецькій області. Крім того, хлопця залучали до бойових дій проти підрозділів сил АТО в районі Донецького аеропорту. Українській суд засудив його до 3 років і 2 місяців увʼязнення.