Трамп заявив, що США розривають взаємини з ВООЗ

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Сполучені Штати Америки розривають відносини з Всесвітньою організацією охорони здоровʼя. Про це заявив президент США Дональд Трамп під час брифінгу в Білому домі, повідомляє BBC.

«Ми сьогодні припинимо наші відносини зі Всесвітньою організацією охорони здоровʼя та спрямовуємо виділені їм кошти до інших світових благодійних організацій охорони здоровʼя», — сказав Трамп.

За його словами, Китай «підбурював глобальну пандемію, яка коштувала понад 100 тисяч американських життів».

Китай, на думку Трампа, «тиснув на Всесвітню організацію охорони здоровʼя, щоб ввести в оману світ» щодо коронавірусу.

«З життя пішла незліченна кількість людей, а також всьому світу завдано великих економічних збитків», — додав він.

Зазначимо, що США є найбільшим фінансовим донором ВООЗ, Китай — другий.

  • 19 травня Трамп пригрозив назавжди зупинити фінансування Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), якщо та не проведе внутрішні реформи. Також ВООЗ повинна «довести свою незалежність від Китаю». На це організації дали 30 днів.
  • Адміністрація Трампа обмірковує шляхи можливого покарання або отримання фінансової компенсації від Китаю за те, що, на її думку, він приховує інформацію про COVID-19.
  • Зокрема, група сенаторів США внесла на розгляд Сенату законопроєкт, який передбачає санкції проти Китаю через коронавірус. Обмежувальні заходи проти КНР будуть введені, якщо Пекін відмовиться співпрацювати, щоб зʼясувати причини виникнення пандемії коронавірусу.