22 травня в Україні ввели адаптивний карантин, який триватиме до 22 червня. Рішення про ослаблення або посилення карантинних заходів тепер буде прийматися в кожному регіоні окремо. Разом з тим, уряд дозволив запустити метро і залізничне сполучення, а також роботу готелів, спортзалів, торгових центрів і т.д. Для всіх сфер є рекомендації по роботі, які розробило Міністерство охорони здоровʼя. «Бабель» зібрав всі поради тут.
Як працювати в офісі?
Власникам необхідно:
- забезпечити офіс рідким милом, антисептиками, паперовими рушниками;
- організувати місце на вході для обробки рук антисептиком;
- нанести маркування дистанції 1,5 метра перед входом до офісу;
- проводити вологе прибирання і провітрювання кожні дві години;
- організувати централізований збір використаних засобів індивідуального захисту;
- тимчасово усунути від робіт осіб з групи ризику.
Працівники, в свою чергу, повинні:
- проходити температурний скринінг перед початком зміни або робочого дня;
- обовʼязково використовувати маски в приміщенні;
- регулярно мити руки рідким милом;
- регулярно обробляти руки антисептиком;
- уникати контактів з людьми з симптомами респіраторних захворювань.
Гостям та відвідувачам належить:
- обовʼязково використовувати маски в приміщенні;
- входити у приміщення тільки після попереднього запису;
- дотримуватися дистанції в зоні очікування (1,5 метра);
- кількість людей має бути така, щоб було співвідношення один відвідувач на 10 кв. м.
Як працює метро?
- працівники мають дезінфікувати зупинки, платформи, вестибюлі приміщення станцій метрополітену кожні три години;
- потяги повинні дезінфікувати, коли вони потрапляють в електродепо і на пункти технічного обслуговування;
- пасажирів пустять при наявності захисної маски;
- санітарний контроль на вході визначає, чи є у пасажира візуальні ознаки гострого респіраторного захворювання. Якщо так, йому мають поміряти температуру;
- людей з температурою тіла вище 37,2 або з ознаками інфекційного захворювання в метро не допустять;
- не менш 1,5 метра відстані між пасажирами в чергах до кас, терміналів та платформ.
Важливо! З 1 червня в київському метро планують ввести обмеження на вхід. Станція може працювати на одні або двоє вхідних дверей замість звичайних трьох.
Читайте також:
Як їздити в поїздах?
- перед посадкою обовʼязково потрібно одягти захисну маску, а також пройти температурний скринінг при вході на вокзал і при посадці у вагон;
- потяги будуть посилено дезінфікувати перед і після рейсу. У компанії також посилили обробку постільної білизни під час прання;
- пасажирам рекомендують якомога менше пересуватися по вагонах;
- тимчасово в поїздах не будуть пропонувати напої та кондитерські вироби;
- окріп за необхідності будуть наливати пасажирам у їхній власний посуд;
- під час рейсу провідники будуть щогодини проводити прибирання: мити санвузли, підлогу в салоні вагона, протирати поручні, дверні ручки, кнопки. У кожному вагоні встановлено санітайзер, яким зможуть користуватися пасажири;
- залізничники нанесли розмітку біля кас, а при вході на вокзали будуть вимірювати температуру всім відвідувачам.
А що з іншим транспортом?
- автоперевізники мають призначити людину, яка буде проводити температурний скринінг всім працівникам перед початком зміни;
- водії, кондуктори протягом усього рейса повинні бути в респіраторах або масках;
- пасажирів без респіратора або маски перевозити не можна;
- кількість пасажирів, має відповідати кількості місць для сидіння;
- якщо це міжобласні перевезення — заповненість салону повинна бути в межах 50% місць для сидіння;
- перед кожним рейсом у транспорті треба робити вологе прибирання, у тому числі — обробляти поручні, сидіння, ручки дверей і т. д.
- за можливості біля вхідних дверей варто розмістити антисептики.
Читайте також:
Як пройде ЗНО (зовнішнє незалежне оцінювання)?
- допуск учасників у будівлю лише після проведення термометрії, опитування про стан здоровʼя і за умови одягненою маски;
- учасників тестування потрібно розсаджувати з дотриманням 1,5-метрової дистанції, щоб поруч, спереду і ззаду учасника місця не були зайняті;
- за годину до тестування і після нього проводити прибирання з дезінфекцією приміщень, також провітрювати протягом 30 хвилин;
- під час тестування вхідні двері повинні бути відкриті;
- у місцях проведення повинні чергувати медики.
Читайте також:
Як будуть працювати дитячі садки?
- перед початком зміни проводити температурний скринінг всім працівникам;
- температурний скринінг дітей мають проводити при вході, а також кожні 4 години, показники необхідно заносити у відповідний журнал;
- ранковий прийом дитини в садок працівник повинен проводити за межами будівлі, на території установи;
- дезінфекція поверхонь не рідше, ніж кожні дві години і одразу після закінчення занять;
- тимчасове відсторонення від роботи осіб з групи ризику — працівників, які досягли 60-річного віку і мають хронічні захворювання.
Ще на період карантину рекомендують:
- розробити графік прогулянок і занять так, щоб не змішувалися групи;
- проводити додаткові ігри та вправи, які б пояснювали дітям важливість профілактики та фізичного дистанціювання;
- віддати пріоритет заходів на вулиці;
- переформатувати кімнати так, щоб забезпечити максимальне фізичне дистанціювання;
- обмежити заняття та ігри, які передбачають фізичний контакт і використання великої кількості додаткового інвентарю;
- мінімізувати кількість дітей, які харчуються і знаходяться за одним столом одночасно.
Крім того, в дитсадках забороняється:
- використання багаторазових (тканинних рушників);
- використання мʼяких іграшок;
- використання килимів з довгим ворсом;
- перебування у вуличному взутті в приміщеннях;
- проведення масових заходів з участю дітей з більш ніж однієї групи і в присутності глядачів (відвідувачів).
Читайте також:
Як будуть працювати готелі? (хостели поки що не відкривають)
- у вестибюлі може бути не більше однієї особи на 10 кв. м площі. Поза номером дозволяється бути тільки в респіраторі або масці;
- заборонена робота конференц-залів, фітнес - і спа-центрів.
- ресторани при готелях поки зможуть працювати тільки на винос, на обслуговування в номерах і для літніх майданчиків, якщо такі є;
- в останньому випадку — між столами повинна бути відстань не менше 1,5 метра, за одним столом можуть сидіти не більше чотирьох клієнтів (без урахування дітей до 14 років);
- тимчасове відсторонення від роботи осіб з групи ризику — працівників, які досягли 60-річного віку і мають хронічні захворювання.
А що з фітнес-залами?
- працівникам та відвідувачам необхідно вимірювати температуру. Якщо температура більше 37,2 ° C — для роботи або відвідування не будуть допускати;
- групові заняття можна проводити тільки за попереднім записом;
- в зоні проведення занять розміщувати антисептики, паперові рушники та урни для утилізації;
- на час карантину забороняється робота басейнів, спа-центрів, масажних кабінетів, дитячих кімнат. А також використання багаторазових рушників;
- забороняється одночасне використання багатофункціональних тренажерів кількома відвідувачами;
- забороняється проведення групових занять для більш ніж 10 осіб.
Читайте також:
Як будуть працювати басейни?
- для індивідуального відвідування;
- для спортивних навчально-тренувальних груп 2-го року навчання і старше;
- у 50-метрових басейнах — якщо одночасно на одній доріжці знаходяться не більше 4 осіб для індивідуальних занять і не більше 6 чоловік для спортивно-тренувальних груп;
- у 25-метрових басейнах — якщо одночасно на одній доріжці знаходяться не більше 2 осіб для індивідуальних занять і не більше 3 осіб для спортивно-тренувальних груп.
- рекомендують наполовину обмежити використання роздягалень, душових кабін і шафок і нанести відповідні відмітки (крім окремо обладнаних душових кабін).
При цьому забороняють:
- роботу спа-зон та масажу, фітнес-барів, дитячих кімнат;
- використовувати багаторазові рушники;
- одночасно використовувати багатофункціональні тренажери кількома відвідувачами;
- проводити групові заняття для більш ніж 10 осіб та інші групові заняття, які передбачають безпосередній фізичний контакт;
- проводити групові заняття для дітей у віці до 12 років.
Як працюватимуть торгові центри?
- відвідувачі та працівники магазинів зобовʼязані носити маски;
- ТРЦ столиці оснащені автоматичними системами підрахунку відвідувачів; які дозволяють контролювати кількість людей;
- в самих магазинах мають бути антисептики;
- розважальні зони поки не відкриють.
А що з пляжами?
МОЗ не рекомендує відвідувати пляжі людям з групи ризику — це люди старше 60 років і ті, у кого є хронічні захворювання. Відпочиваючі мають знаходитися на відстані 2 метри один від одного і дотримуватися всіх заходів особистої гігієни.
Важливо! Пляжний сезон у столиці стартує, тільки коли температура води підніметься до +18 градусів, що дозволить провести лабораторні дослідження. Планувалося, що пляжі відкриють 1 червня, однак пізніше головний санітарний лікар столиці Олег Рубан заявив, що столичні пляжі не відкриють в цю дату. За його словами, спочатку пляжі повинні отримати санітарні паспорти, а ця процедура займе 7-10 днів.
Читайте також:
Як працюють салони краси?
- послуги надають в масках і одноразових рукавичках (міняти їх потрібно після кожного робочого циклу). Персонал повинні забезпечити захистом на 5 днів. Ще необхідно організувати збір використаних масок і рукавичок для утилізації;
- між місцями повинна бути дистанція: для робочих місць паралельними рядами — 3 метри, для робочих місць по осі — 1,8 метра, для останнього робочого місця до стіни або іншої перешкоди — 0,7 метра;
- обовʼязкові щоденна термометрія, забезпечення персоналу засобами індивідуального захисту на 5 днів;
- дезінфекцію слід проводити кожні 2 години;
- на входах повинні стояти санітайзери. Клієнтам також мають міряти температуру, щоб не допустити людей з ознаками ГРВІ;
- люди допускаються всередину з розрахунку не більше однієї особи на 10 кв. м. Відвідувачів потрібно пускати з інтервалом в 15 хвилин.
Як працюють літні майданчики в кафе?
- відстань між місцями за сусідніми столиками — не менше 1,5 м;
- за одним столом можуть сидіти дві людини (без урахування дітей віком до 14 років);
- замовлення повинен здійснюватися і видаватися дистанційно: через спеціально обладнане вікно або вхідні двері закладу;
- офіціант може приймати або видавати замовлення тільки за умови дотримання дистанції 1,5 м;
- місце видачі замовлень і розрахунку має бути обладнане столиком або поличкою для передачі замовлення без безпосереднього контакту з клієнтом і таким чином, щоб виключити вхід відвідувачів на територію закладу;
- власники мають забезпечити безконтактний розрахунок;
- меню повинно знаходитися поруч з місцем прийому-видачі замовлень.
Читайте також:
Як працюють ринки?
- відвідувачі і продавці повинні носити маски і проходити температурний контроль;
- на кожному вході або вʼїзді мають стояти антисептики;
- дезінфекція контактних поверхонь повинна відбуватися кожні три години, а прибирання і дезінфекція всіх приміщень — в кінці робочого дня;
- відвідувачі мають дотримуватися дистанції — не більше одного покупця на 10 метрів;
- відстань між робочими місцями — не менше ніж 3 метри;
- між продавцями і покупцями потрібно встановити захисні екрани.