Пленум Верховного суду оскаржує конституційність карантину

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:
Пленум Верховного суду оскаржує конституційність карантину

Bill Oxford / Unsplash

29 травня Пленум Верховного суду звернувся до Конституційного суду з поданням щодо конституційності обмежень на час карантину, ухваленого Кабінетом міністрів.

Про це повідомляє «Судова влада України».

Зазначають, що Верховний суд ставиться до ситуації із поширенням коронавірусу у державі із розумінням та в цілому підтримує карантинні заходи.

Водночас окремі заходи «не відповідають Конституції України». Зокрема, передбачене Кабінетом міністрів здійснення протиепідемічних заходів, пов’язаних із самоізоляцією, обмежує право особи на свободу пересування та мирні зібрання.

«Обмеження діяльності авіаперевізників, закриття пунктів пропуску через кордон прямо суперечать конституційним гарантіям. Цим порушується право осіб вільно залишати територію України, яке може бути обмежене лише законом, а не актами Уряду», — йдеться у повідомленні.

Крім того, відповідно до Конституції, громадяни мають рівні права і свободи. Однак самоізоляція для людей віком від 60 років і обмеження для роботи суперечать цим гарантіям. Акти уряду обмежують інші конституційні права, що можливо лише за умов надзвичайного або воєнного стану (йдеться про підприємництво і доступ до медичної допомоги).

Пленум ВС попросив КСУ визнати провадження за цією справою невідкладним і розглянути його в строк, який не перевищує один календарний місяць.