«Усі питання до Мінкульту»: Голова Держкіно відповіла на звинувачення Довженко-Центру. У міністерстві відреагували

Автори:
Костя Андрейковець, Катя Мещерякова
Дата:

Очільниця Державного агентства з питань кіно Марина Кудерчук відповіла на заяву Національного центру Олександра Довженка «про настання стану неплатоспроможності» і звинувачення його директора Івана Козленка, який стверджував, що «некомпетентність» Кудерчук призвела до фактичної ліквідації Довженко-Центру.

У коментарі «Радіо Свобода» вона заявила, що з питань фінансування Центр повинен звертатися до Міністерства культури, а Держкіно жодного стосунку до Центру не має.

«Я рекомендую ставити питання Міністерству культури. Це заклад Міністерства культури, не наш заклад. А ми лише в рамках нашої програми держпідтримки кінематографу даємо суму грошей. А в цьому році у зв’язку з секвестром бюджету ми подали для всіх скорочені суми», — сказала Кудерчук.

Також вона заявила, що Довженко-Центр безпосередньо до неї не звертався з приводу цієї ситуації. Козленко ж стверджував, що голова Держкіно ігнорує комунікацію.

«Контакти з Центром Довженка в нас тільки в рамках надсилання листів одне одному. З керівником я навіть не знайома. На запрошення познайомитися він не відповів. Щодо фінансування центру, його фінансового стану — це питання до міністерств, не до нас», — додала Кудерчук.

У Міністерстві культури повідомили, що «наполегливо працюють над вирішенням проблеми з фінансуванням Національного центру Олександра Довженка».

«Наразі МКІП активно співпрацює з Міністерством фінансів України для того, щоб забезпечити Центр належним фінансуванням з державного бюджету, що сприятиме відновленню повноцінної діяльності інституції», — пишуть на сайті відомства.

  • 15 травня Ігор Козленко заявляв, що Марина Кудерчук ініціювала скорочення державного фінансування Центру до 3,4 мільйона гривень замість 8,6 мільйона, передбачених Верховною Радою. Вже 28 травня Національний центр Олександра Довженка оголосив про настання стану неплатоспроможності.
  • Козленко згодом заявив, що подав у відставку. Міністерство культури ситуацію поки не коментувало.