У ВАКС пояснили, чому зняли зобовʼязання з «короля контрабанди» Альперіна

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У ВАКС пояснили, чому зняли зобовʼязання з «короля контрабанди» Альперіна

Facebook / Володимир Зеленський

Вищий антикорупційний суд зняв зобовʼязання з одеського бізнесмена Вадима Альперіна, якого президент називав «хрещеним батьком контрабанди», оскільки вони втратили чинність після збільшення йому розміру застави 16 квітня.

Про це йдеться в коментарі судді-спікера ВАКС Віри Михайленко, повідомляє пресслужба суду.

«Через застосування до підозрюваного застави у більшому розмірі відбулася зміна запобіжного заходу, отже чинність додатково покладених до первісно застосованого запобіжного заходу обов’язків припинилася. Таким чином, на час подання та розгляду клопотання прокурора про продовження строку дії обовʼязків підозрюваному, ці обов’язки вже припинили свою дію у зв’язку зі зміною підозрюваному запобіжного заходу без вирішення питання покладення процесуальних обов’язків», — пояснили у ВАКС.

У суді наголошують, що процесуальні обов’язки, які покладаються на підозрюваного, є доповненням до будь-якого запобіжного заходу, не пов’язаного з триманням під вартою. Такі обов’язки не мають самостійного характеру.

Процесуальні обов’язки на Альперіна поклав суддя ВАКС 29 листопада. Строк їх дії продовжувався на підставі відповідних клопотань, зокрема ухвалою від 23 березня він був продовжений до 23 травня включно.

Паралельно прокурор звернувся до ВАКС з клопотанням про звернення застави в дохід держави і збільшення застави Альперіну.

У задоволенні цього клопотання суд відмовив 18 березня, тобто запобіжний захід не змінився, раніше покладені обов’язки продовжили свою дію.

Проте 16 квітня апеляційна палата ВАКС частково задовольнила скаргу прокурора та скасувала ухвалу судді ВАКС від 18 березня.

Апеляційна палата своєю ухвалою стягнула в дохід держави частину застави в сумі 35 млн та збільшила Альперіну розмір застави до 76,5 млн грн.

Під час апеляції питання про покладення на Альперіна процесуальних обов’язків не вирішувалося.

Справа Альперіна

Правоохоронці підозрюють одеського підприємця у налагодженні злочинної схеми, пов’язаної з розмитненням імпортованих товарів за зниженими цінами. Від реалізації цієї схеми держава зазнала понад 77 млн грн збитків. Бізнесмен імпортував товар у величезних кількостях, переважно з Китаю. Підробляючи документи, він умисно занижував митну вартість товарів. Митниця, зі свого боку, все одно оцінювала товар за справжньою вартістю. Альперін сплачував податки в повному обсязі, але потім ішов з фіктивними документами до суду й повертав собі всі раніше сплачені податки.

У справі Альперіна правоохоронці затримали 11 осіб, 7 з яких — працівники митниці. Загалом, за даними слідства, збитки від корупційної схеми можуть сягати 500 млн грн.