Власник «Нашого формату» відреагував на звільнення топменеджерів. Компанія змінює курс, про книжку російської науковиці — ані слова

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Власник видавництва «Наш формат» Владислав Кириченко відреагував на заяви топменеджерів про звільнення.

Напередодні колишня головна редакторка Ольга Дубчак заявила, що поштовхом до такого рішення стала публікація книжки російської науковиці про коронавірус, але саме рішення звільнитися було викликане відсутністю «правильнішої і тактовнішої комунікації».

Кириченко опублікував свою позицію на сторінці видавництва у Facebook.

Проте у ній він не прокоментував слова співробітників, які заявили про «приниження на роботі», і не написав нічого про саму книжку.

Проте заявив, що з 2018 року напрямок, в якому рухалася команда компанії, не відповідав його баченню.

Він зазначив, що у 2013 році він знайшов партнера Антона Мартинова, який «вивів видавництво на якісно новий рівень». «Але у 2018 році я зрозумів, що команда мого партнера і напрямок, в якому рухається компанія, не відповідає моєму баченню майбутнього НФ […]», — сказав він.

Власник видавництва розповів, що наприкінці 2019 року Мартинов вийшов з НФ і він сам почав «змінювати курс компанії».

«Тому, на мою думку, абсолютно нормально і природньо, коли під час перезапуску бізнесу одні люди йдуть з компанії, а інші приходять», — сказав Кириченко.

Кириченко заявив, що зараз у видавництві вже є нова команда, яку очолила Оксана Булава.

Що відбувається?

Головний редактор видавництва «Наш формат» Ольга Дубчак заявила, що звільняється разом з іншими кількома топменеджерами — директором, маркетинговим директором, артдиректором, завідувачем редакції та відповідальним за ведення соцмереж.

Поштовхом до такого рішення стала публікація у видавництві книжки російської науковиці Анчі Баранової «Коронавірус. Інструкція з виживання». Але саме рішення викликане відсутністю «правильнішої і тактовнішої комунікації».

Дубчак заявила, що саме рішення звільнитися було викликане не безпосередньо публікацією книжки, а «приниженнями на роботі».

«Ідеться не про Анчу. Я вже писала, що за правильнішої і тактовнішої комунікації проблеми можна було уникнути. Це вже тепер я розумію, що уникати її ніхто не хотів. Ідеться про приниження, образи і знеціненн.я […] Що власникові не можна говорити «я не згодний / я не підтримую вашу думку», бо за це ти ризикуєш наразитися на гноблення. [...] Мовчати про приниження на роботі у ХХІ столітті — те саме, що мовчати про домашнє насильство», — написала Дубчак.

Книжка Баранової вже доступна на сайті видавництва в електронній версії. На сайті НФ зазначено, що Баранова є доктором наук, професором Школи системної біології, керівником Центру з вивчення хронічних захворювань у Коледжі наук Університету Мейсона (США). На російських сайтах її також вказують як головного наукового співробітника Медико-генетичного наукового центру РАМН (Москва), спікера «РИА новости» і Lenta.ru.

До цього її книжка про коронавірус вийшла в Росії у видавництві «АСТ», яке в Україні перебуває під санкціями через публікацію антиукраїнських книжок. Але Дубчак наголошує, що права на видання книжки в Україні купували не у видавництва «АСТ», а в самої Баранової.