З «Нашого формату» йдуть топменеджери після публікації книжки про коронавірус російської науковиці. Що відбувається?

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Головний редактор видавництва «Наш формат» Ольга Дубчак заявила, що звільняється разом з іншими кількома топменеджерами — директором, маркетинговим директором, арт-директором, завідувачем редакції та відповідальним за ведення соцмереж.

Поштовхом до такого рішення стала публікація у видавництві книжки російської науковиці Анчі Баранової «Коронавірус. Інструкція з виживання». Але саме рішення викликане відсутністю «правильнішої й тактовнішої комунікації».

Про це заявила Ольга Дубчак на своїй сторінці у Facebook.

«Тут уже багато написано про книжку «Коронавірус» Баранової, і це справді стало поштовхом для того, щоб команда замислилася про вихід з НФ. Особисто я чесно написала власникові компанії, що питання будь-якого звʼязку з росіянами — для мене межа між добром і злом», — сказала Дубчак.

Книжка Баранової вже доступна на сайті видавництва в електронній версії. На сайті НФ зазначено, що Баранова є доктором наук, професором Школи системної біології, керівником Центру з вивчення хронічних захворювань у Коледжі наук Університету Мейсона (США).

Скриншот

На російських сайтах її також вказують, як головного наукового співробітника Медико-генетичного наукового центру РАМН (Москва), спікера «РИА новости» та Lenta.ru.

До цього її книжка про коронавірус вийшла в Росії у видавництві «АСТ», яке в Україні знаходиться під санкціями через публікацію антиукраїнських книжок. Але Дубчак наголошує, що права на видання книжки в Україні купували не у видавництва «АСТ», а в самої Баранової.

Дубчак заявила, що саме рішення звільнитися було викликане не безпосередньо публікацією книжки, а «приниженнями на роботі».

«Ідеться не про Анчу. Я вже писала, що за правильнішої і тактовнішої комунікації проблеми можна було уникнути. Це вже тепер я розумію, що уникати її ніхто не хотів. Ідеться про приниження, образи і знецінення […] Що власникові не можна говорити «я не згодний / я не підтримую вашу думку», бо за це ти ризикуєш наразитися на гноблення. Що індики, що мікроорганізми і все таке, що ви самі вже прочитали. Дехто з вас мав нагоду читати листа, якого було написано про мене, ви розумієте, про що йдеться. І знаєте, ось саме про це я мовчати не хочу, бо мовчати про приниження на роботі в ХХІ столітті — це те саме, що мовчати про домашнє насильство», — написала Дубчак.

Ймовірно, йдеться про публікацію засновника і власника «Нашого формату» Владислава Кириченка у Facebook.

«Шановні пташенята, при всій повазі, не ви збудували цю ферму, не ви оплатили комфортне перебування в її стінах та можливість особистісного щоденного зростання», — написав 21 травня Кириченко.

«Бабель» спробував поспілкуватися з самим Кириченком. Він пообіцяв невдовзі оприлюднити офіційний пресреліз видавництва, де роз’яснять останні події. Але те, що сталося, назвав «стандартною робочою ситуацією».