Суд визнав незаконною заяву Інституту нацпамʼяті про те, що символіка дивізії СС «Галичина» не є нацистською. Вʼятрович відповів

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Суд визнав незаконною заяву Інституту нацпамʼяті про те, що символіка дивізії СС «Галичина» не є нацистською. Вʼятрович відповів

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Окружний адмінсуд Києва визнав незаконною заяву колишнього очільника Інституту нацпам’яті Володимира В’ятровича, що символіка дивізії СС «Галичина» не є нацистською, і зобовʼязав Інститут «утриматися від поширення таких висновків».

Таке рішення було ухвалено 27 травня, повідомляють «Ґрати».

Суд частково задовольнив позов голови видавництва «Сакцент плюс» Наталії М’ясникової. Вона просила визнати протиправною відповідь на той час голови Інституту Володимира Вʼятровича на запит видання «Страна.юа» у 2017 році.

У відповіді В’ятрович вказав, що символіка 14-ї гренадерської дивізії СС «Галичина» не належить до символіки націонал-соціалістичного режиму, забороненого в Україні.

М’ясникова подала позов ще у вересні 2017 року, підготовча стадія процесу тривала майже три роки. У ньому вона заявляла, що дивізія СС «Галичина» нібито «була частиною військ Ваффен-СС, яку нюрнберзький трибунал в 1946 році визнав злочинною організацією». Позивачка вважає, що глава Інституту спотворив історичні факти і перевищив свої повноваження.

27 травня колегія суду розглянула позов по суті. Представники Інституту не зʼявилися на засідання, але раніше надсилали письмові заперечення, в яких просили відхилити позов.

Суд вирішив визнати протиправною заяву Вʼятровича про дивізію СС «Галичина» і зобовʼязав Інститут «утриматися від поширення висновків» про те, що дивізія СС «Галичина» не є нацистською.

Колегія відхилила вимоги, в яких позивач вимагав від Інституту «заборонити пропаганду символіки СС «Галичина» і офіційно спростувати заяву Вʼятровича. Суд також стягнув з Інституту на користь позивача 960 гривень судового збору.

Вʼятрович прокоментував рішення суду. Він наголосив, що в ухвалі суду «немає нічого про те, чи є символіка дивізії «Галичина» символікою націонал-соціалістичного тоталітарного режиму».

«Суд вирішив, що УІНП не мав відповідати на звернення громадянина щодо приналежності цієї символіки до нацистської. Хоча як УІНП як центральний орган виконавчої влади міг не надати відповіді громадянину, для мене залишається загадкою», — наголосив Вʼятрович у Facebook.