Поліція про масове вбивство на Житомирщині: Загиблі не вперше приїжджали на ставок, один з них товаришував з підозрюваним 10 років

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Чоловіки, яких розстріляли у Новоселиці на Житомирщині, не один раз приїжджали до підозрюваного — орендаря ставка, а один із загиблих товаришував з ним близько 10 років.

Про це повідомили у пресслужбі поліції в Житомирській області.

Поліцейські провели слідчі експерименти і опитали кілька десятків людей — як родичів, так і жителів села. Рідні загиблих розповідають, що чоловіки виїхали з дому уранці 21 травня для відзначення дня народження одного з них та риболовлі у місці, де вони неодноразово уже бували.

За даними слідства, тіла загиблих після вбивства лежали у кількох місцях. Двоє чоловіків, 1986 та 1973 р. н., військовослужбовці одного з батальйонів Нацгвардії, на момент загибелі перебували в альтанці, де перед тим вечеряли усі прибулі та орендар ставка.

Тіла ще двох чоловіків — волонтера, 1976 р. н., та нацгвардійця, 1970 р. н., поліцейські знайшли на вході до іншого будинку, де на момент конфлікту шестеро з гостей, у тому числі і названі, уже спали.

Як встановило слідство, молодший із загиблих був у найбільш давніх і приязних стосунках із підозрюваним. Їх знайомство тривало близько 10 років і жодних конфліктів між ними раніше не виникало.

Інші троє чоловіків, 1970, 1973 та 1990 р. н., знаходились на ліжках в одній з кімнат будинку. Обставини, зафіксовані на місці, вказують на те, що подальші події були несподіваними і неочікуваними для загиблих.

Під час огляду поліцейські вилучили шість одиниць вогнепальні зброї – уся зареєстрована та належала учасникам події. Підозрюваному — гладкоствольна рушниця ИЖ-58 16 калібру. Загиблим — мисливські карабіни «Ремінгтон», «Ругєр», АКМС-МФ1, Zbroyar Z15 і травматичний пістолет ПМТ. Також під час огляду знайшли набої та гільзи, два ножі.

Також вилучили три автомобілі: ВАЗ 2121 («Нива»), що належить підозрюваному, та Nissan Navara і Škoda Octavia, на яких приїхали відпочивальники.

Слідчі призначили близько 200 експертиз — від судово-медичних експертиз тіл загиблих до комплексних молекулярно-генетичних та балістичних, дактилоскопічних, трасологічних та інших.

Згідно з висновками експертів, причинами смерті семи загиблих стали вогнепальні дробові поранення з ушкодженням внутрішніх органів.

Що сталося?

За даними слідства, уночі 22 травня в селі Новоселиця, біля приватних ставків чоловік застрелив із мисливської рушниці сімох осіб. Убитими виявилися учасники Операції обʼєднаних сил. За даними обласної прокуратури, конфлікт між чоловіком і ветеранами АТО виник, коли вони сиділи разом за столом і вживали алкогольні напої. Стрільця затримано, правоохоронці встановлюють причини конфлікту.

При цьому місцеве видання «Житомир.інфо» повідомило, що орендар ставка в Новоселиці, який влаштував стрілянину, фігурував у справі про затримання начальника райвідділу поліції області незадовго до стрілянини. Начальник райвідділу вимагав у чоловіка щомісячних хабарів у 10 тисяч гривень за «невтручання в діяльність із розведення риби».

У поліції заявили, що його затримання не повʼязано з масовим убивством. Правоохоронці не розглядають версію, що вбиті ветерани могли приїхати до стрільця на «розбірки» через затримання начальника райвідділу.