У Перу ввели найжорсткіший карантин, але це не врятувало від спалаху коронавірусу

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
У Перу ввели найжорсткіший карантин, але це не врятувало від спалаху коронавірусу

Ministerio de Defensa del Perú

Перу була найпершою державою в обох Америках, яка вжила суворих профілактичних заходів від коронавірусу — ввела карантин, комендантську годину, закрила кордони, проте на сьогодні має понад 104 тис. інфікованих та понад 3 тис. померлих.

Про це повідомляє CNN.

За кількістю хворих та померлих в Латинській Америці Перу поступається лише Бразилії, яка відреагувала на спалах пандемії цілком протилежно. В той час як президент Бразилії Жаїр Болсонару знехтував небезпекою коронавірусу, лідер Перу Мартін Віскарра оголосив надзвичайний стан ще 15 березня.

Проте попри жорсткі заходи понад 80% апаратів ШВЛ у Перу зайняті хворими на коронавірус. Лікарі б’ють на сполох.

Однією з причин, за якою країна виявилась беззахисною перед пандемією, вважається глибока нерівність, яка змушувала людей виходити на роботу чи за їжею — більше половини перуанських сімей не мають холодильників, щоб робити запаси.

Також більше половини перуанців не мають банківських рахунків, тож людям доводиться фізично ходити по фінансову допомогу до банків. До того ж 72% працездатного населення зайняті неофіційно, що унеможливлює отримання соціальних гарантій на час карантину.

Ці фактори збільшили скупчення людей та нехтування соціальним дистанціюванням — інакше б їм довелося сидіти без грошей та харчів вдома.

У зв’язку з цим надзвичайний стан у країні, разом із комендантською годиною та режимом самоізоляції, продовжили до 30 червня, проте дозволили працювати салонам краси, сервісам з доставки їжі та стоматологічним кабінетам.

За словами президента Віскарри, порушення карантину населенням Перу говорить про його «індивідуалістичну, егоїстичну поведінку». При цьому лікарі та економісти вважають, що головна причина недотримання правил самоізоляції полягає в бідності та фактичній відсутності ефективного державного захисту.