Латинська Америка переживає одночасно два лиха — коронавірус і гарячку денге

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Поки уряди країн Латинської Америки вирішують, як перемогти пандемію коронавірусу, регіон переслідує ще одна смертельна вірусна хвороба — гарячка денге, що спалахнула у 2018 році. За рік епідемії перехворіли понад 3 млн людей, 1 500 померли.

Про це повідомляє Reuters.

У той час як у Європі антикоронавірусні заходи послабили сезонний грип, у Латинській Америці вони відвернули увагу і ресурси від боротьби з поширенням гарячки денге. Наразі ця інфекція, яку передають комарі, поширена у більшості країн регіону.

Панамериканська організація охорони здоров’я очікує цього року високі показники захворюваності, що може перевантажити відділення інтенсивної терапії і без коронавірусу.

За даними ВООЗ, гарячка денге у легких формах нагадує грип, а у важких протікає із сильними болями та блювотою з кров’ю і призводить до витоку плазми, накопичення в організмі рідини, гострих кровотеч і порушень функцій внутрішніх органів.

Хоча від цієї гарячки немає специфічного лікування, смертність за умови адекватного медичного нагляду менше 1%, проте без нього може сягати 20%.

Лікарі з латиноамериканських країн називають коронавірус «зіркою», яка привернула до себе всю увагу, у той час як гарячка денге «теж вбиває».