ЄСПЛ зобовʼязав Азербайджан виплатити $18 тисяч за помилування військового, який вбив вірменина на навчаннях НАТО

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
ЄСПЛ зобовʼязав Азербайджан виплатити $18 тисяч за помилування військового, який вбив вірменина на навчаннях НАТО

Раміль Сафаров.

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) у Страсбурзі визнав Азербайджан винним у порушенні двох статей (частини ст. 2 та ст. 14) Європейської конвенції про захист прав людини. Рішення було винесено у справі про вбивство азербайджанським офіцером Рамілем Сафаровим вірменського військового Гургена Маргаряна і напад на вірменського офіцера під час курсів НАТО в Угорщині в 2004 році.

Про це повідомляють BBC і суддя Ганна Юдківська, яка головувала у ЄСПЛ у цій справі.

Азербайджан визнано винним у порушенні статей про право на життя і заборону дискримінації. Порушення відноситься до помилування Сафарова після екстрадиції з Угорщини в Баку та звільнення його від покарання.

Позивачі — родичі Маргаряна і його товариша по службі Айка Мукачяна — просили суд визнати Азербайджан відповідальним за вчинок Сафарова, спираючись на статтю 11 про відповідальність держав за міжнародні злочини. Вони стверджували, що Азербайджан визнав і прийняв вчинок свого офіцера. Суд погодився, що країна «схвалила» злочин у контексті статті 11, але не визнала його як власний.

Вбивство суд охарактеризував як вчинене на ґрунті ненависті за етнічною ознакою.

Тепер Азербайджан зобовʼязаний компенсувати судові витрати позивачів на суму в 15 тисяч фунтів стерлінгів. Самі позивачі не вимагали компенсації для себе. Другим відповідачем у справі була Угорщина, яка екстрадувала Сафарова, але суд не побачив порушень.

Що сталося?

У 2004 році в Будапешті Сафаров і Маргарян проходили курси англійської мови в рамках програми НАТО «Партнерство в імʼя миру». Сафаров вночі відрубав сокирою голову Маргаряну і спробував вбити ще одного вірменина. Свій вчинок він пояснив давнім вірмено-азербайджанським конфліктом.

Суд Угорщини засудив його до довічного увʼязнення. Він провів 8 років у вʼязниці, після чого в 2012 році за рішенням влади був виданий Азербайджану. На батьківщині він був помилуваний президентом Ільхамом Алієвим, отримав квартиру від держави, підвищення по службі і зарплату за роки увʼязнення. На батьківщині його зустріли як героя, а політики назвали його «символом». Сайт президента публікував безліч листів на підтримку Сафарова.

Події викликали великий резонанс. Вірменія припинила дипломатичні відносини з Угорщиною, а в самій країні пройшли акції протесту — від політиків зажадали пояснень. В Азербайджані також були суперечки — частина громадян виступила з критикою Сафарова і тих, хто його підтримав.