На Гаїті з коронавірусом боротимуться жерці вуду

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
На Гаїті з коронавірусом боротимуться жерці вуду

shankar s / Wikipedia

Через слабкість системи охорони здоров’я на Гаїті боротьбу з коронавірусом взяли на себе послідовники релігії вуду. Жерці облаштували у своїх храмах лікарняні палати і роздають населенню цілющі трави.

Про це повідомляє Reuters.

Наразі в цій острівній країні, що у Карибському басейні Атлантичного океану, при населенні в 11 млн зареєстровано 865 випадків інфікування коронавірусом. Число хворих збільшилось за останні два тижні вп’ятеро.

Через відсутність доступної медицини мешканці Гаїті часто покладаються на жерців вуду, їхні трав’яні лікарські рецепти та ритуали. У цілющу силу релігії, яка виросла з африканського культу, завезеного на острів разом з рабами кілька сотень років тому, покладається майже половина країни, що вважається однією з найбідніших у Північній та Південній Америці.

З першими звістками про пандемію коронавірусу жерці вуду почали роздавати чай з боринги, евкаліпту, імбиру та меду. За відсутності доступу до сучасної системи охорони здоров’я жерці вуду можуть покладатися лише на цілющі рослини і перетворюють свої храми на лікарні.

У тисячі храмів у всій країні ізольовані приміщення для ритуалу ініціації перетворили на палати, що можуть вмістити до 15 хворих. Через відсутність ліків хворим дають зілля.

На переконання лідерів вуду, надія президента Гаїті Жовенеля Моїза на неефективні трав’яні ліки з Мадагаскару — великий сором. Жерці вважають коронавірус знаком для всього світу про те, що людство знищує природу.

«Я сподіваюся, що після коронавірусу замість перетворення всього, до чого ми торкаємось, перетворення природи ми будемо шукати шляхів до життя у гармонії з нею», — переконаний релігійний лідер Карл Анрі Дезморн.

Вуду, що за колоніальних часів практикували підпільно, отримав статус офіційної релігії лише у 2003 році. Віряни страждають від суспільних стереотипів, які пов’язують їхню віру з чорною магією та прокляттями. Місцеві християнські лідери обвинувачували послідовників вуду в організації землетрусу у 2010 році — ніби жерці викликали його своїми ритуалами.

Після обвинувачень вудуїстів в епідемії холери почалися погроми, під час яких вбили щонайменше 45 жерців вуду. У зв’язку з цим з початком пандемії коронавірусу жерцям довелося робити публічні заяви на радіо і телебаченні, де вони переконували, що не причетні до поширення хвороби.