Австрія, Нідерланди, Данія і Швеція запропонували свій план відновлення економіки ЄС після пропозиції Меркель і Макрона

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Австрія, Нідерланди, Данія і Швеція запропонували свій план відновлення економіки ЄС після пропозиції Меркель і Макрона

Pixabay

Австрія, Нідерланди, Данія і Швеція напередодні опублікували свій план підтримки відновлення економіки ЄС, яка постраждала від пандемії коронавірусу. Цей проєкт став альтернативним озвученій раніше пропозиції канцлера Німеччини Ангели Меркель і президента Франції Емманюеля Макрона, повідомляє DW.

План чотирьох країн, які називають себе «економною четвіркою», полягає у створенні спеціального фонду для зміцнення економіки ЄС, термін дії якого повинен бути обмежений двома роками.

Чотири країни ЄС вважають, що постраждалим країнам треба видавати позики, а не субсидії, як раніше запропонували Меркель і Макрон:

  • Австрія, Нідерланди, Данія і Швеція пропонують виділяти допомогу у формі разових кредитів та обмежити сфери діяльності, на які можуть бути витрачені ці гроші, а саме на наукові дослідження та інновації, підвищення стійкості охорони здоровʼя та забезпечення переходу до «зеленої» економіки;
  • Згідно з ініціативою Меркель і Макрона, Єврокомісія повинна взяти на фінансовому ринку позики на €500 млрд під гарантії ЄС і розподілити їх у вигляді субсидій найбільш потерпілим країнам і галузям економіки. Реалізація плану можлива лише за згодою всіх 27 країн Євросоюзу.

Канцлер Австрії Себастьян Курц напередодні різко розкритикував концепцію Німеччини і Франції, назвавши її «створенням боргового союзу через чорний хід».

Австрія, Нідерланди, Данія і Швеція виступають проти збільшення бюджету Євросоюзу і загальних боргових зобовʼязань, що дозволить, на їхню думку, менш дисциплінованим і більш слабким країнам ЄС отримати вигоду за рахунок своїх більш сильних партнерів.