Франція засудила вихід США з Угоди про відкрите небо через Росію. Москва готова домовлятися

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Франція разом із дев’ятьма іншими країнами заявила, що жалкує про рішення США вийти з Договору про відкрите небо, що дозволяє беззбройні спостережні польоти над територіями країн-учасниць. Росія, через яку США заявили про вихід, висловила готовність до співпраці.

Як повідомляє Reuters, МЗС Франції, Німеччини, Бельгії, Іспанії, Фінляндії, Італії, Люксембургу, Нідерландів, Чехії та Швеції заявили, що Угода була дієвою та корисною, і вони жалкують через рішення США.

При цьому Росія готова співпрацювати зі США, які заявили про вихід через порушення Угоди з боку Москви.

Як повідомляє ТАСС, США передали Росії ноту, в якій заявили, що вийдуть з угоди, якщо до 22 листопада Москва не виконає ряд умов, висунутих Вашингтоном.

«Ми готові продовжити діалог і домовлятися, але саме домовлятися, а не приймати до виконання те, що формулюють у Вашингтоні», — заявив заступник голови МЗС Росії Сергій Рябков.

  • Угода про відкрите небо (The Treaty on Open Skies) була підписана 24 березня 1992 року. Зараз її учасниками є 34 держави. Вони можуть здійснювати неозброєні спостережні польоти над територіями одна одної. Будь-яка держава-учасниця має право вийти з угоди. Для цього вона має повідомити про своє рішення не пізніше ніж за шість місяців до дати передбачуваного виходу.
  • Президент Дональд Трамп заявив, що має добрі відносини з Росією, але Москва не дотримується Угоди про відкрите небо. За його словами, Росію викрили на «вчиненні поганих речей». Зокрема, як сказав радник президента, на стеженні за Трампом.