У США заявили, що Росія стежила за Трампом, користаючись з Угоди про відкрите небо

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У США заявили, що Росія стежила за Трампом, користаючись з Угоди про відкрите небо

Alex Wong / Getty Images

Росія під час польотів над США, які виконувалися в рамках Угоди про відкрите небо, стежила за місцеперебуванням президента США Дональда Трампа.

Про це заявив його радник з національної безпеки Роберт ОʼБраєн в ефірі телеканалу Fox News.

ОʼБраєн наголосив, що Росія неналежно використовувала Угоду.

«Вони літали над Білим домом, вони літали над цивільною інфраструктурою. Вони відстежували, де може перебувати президент», — розповів ОʼБраєн.

Держсекретар США Майк Помпео підтвердив вихід США з Угоди про відкрите небо. Він оприлюднив відповідну заяву.

Передбачається, що США вийдуть з угоди через пів року. Однак, як підкреслив Помпео, США можуть переглянути своє рішення, якщо Росія повернеться до повного дотримання Договору.

Помпео підкреслив, що угода була розроблена, щоб забезпечити всім країнам-учасницям підвищений рівень взаєморозуміння і співпраці, проте Росія «роками грубо і постійно порушувала договір».

  • Угода про відкрите небо (The Treaty on Open Skies) була підписана 24 березня 1992 року. Зараз її учасниками є 34 держави. Вони можуть здійснювати неозброєні спостережні польоти над територіями один одного. Будь-яка держава-учасниця має право вийти з угоди. Для цього держава має повідомити про своє рішення не пізніше, ніж за шість місяців до дати передбачуваного виходу.
  • США заявили про намір вийти з Угоди про відкрите небо. Таке рішення викликане численними порушеннями з боку Росії.
  • Як пише The New York Times, одна з головних причин виходу з Угоди про відкрите небо — заборона Росією польотів над одним з міст, в якому, імовірно, розташовані ядерні ракети, здатні досягти Європи. Також Росія забороняла польоти над місцями проведення масштабних військових навчань.