МОЗ: 11 областей та Київ не готові до нового етапу помʼякшення карантину

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
МОЗ: 11 областей та Київ не готові до нового етапу помʼякшення карантину

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

В Україні 11 областей та місто Київ не готові до другого етапу помʼякшення карантину, який розпочався 22 травня. Про це свідчать дані, оприлюднені Міністерством охорони здоровʼя.

Відповідно до них, не готові пом’якшувати обмеження Волинська, Дніпропетровська, Донецька, Закарпатська, Луганська, Миколаївська, Полтавська, Рівненська, Хмельницька та Чернівецька області, а також Київ і Київська область.

У цих регіонах зафіксували велику кількість хворих на коронавірус, високу завантаженість ліжко-місць у медзакладах і низьке охоплення населення тестуванням на коронавірус.

Міністерство охорони здоров'я України

Із 22 травня до 22 червня в Україні запровадили адаптивний карантин. Відтепер рішення про послаблення або посилення карантину буде ухвалюватися в кожному регіоні окремо.

Для цього уряд прописав критерії, за якими рекомендують послаблювати обмеження в регіонах:

  • інцидентність: середня кількість випадків коронавірусу за останні 7 днів на 100 тисяч осіб населення має становити менше ніж 12 осіб;
  • завантаженість ліжок у закладах охорони здоровʼя для госпіталізації хворих на коронавірус — менше 50%;
  • кількість ПЛР-тестів і тестів для імуноферментного аналізу має бути більше ніж 12 на 100 тисяч населення протягом 7 днів.

Зокрема, у Київській області вирішили поки не помʼякшувати карантин, оскільки кількість випадків захворювання на COVID-19 перевищує допустиму норму.

У Києві почнуть послаблювати карантин після 22 травня. Так, із 23 травня запрацює наземний громадський транспорт, з 25 травня — метро. При цьому мер Києва Віталій Кличко наголосив, що такі кроки з послаблення карантину будуть можливими, якщо ситуація із захворюваністю на коронавірус не погіршиться.