У ЗМІ та соцмережах пишуть про продаж собаки за борги. Мін’юст і СЕТАМ пояснили, чи можуть конфісковувати тварин

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Напередодні у ЗМІ та соцмережах почали поширювати публікації про те, що на сайті системи електронних торгів арештованим майном (СЕТАМ) Міністерство юстиції продає за борги породистих собак. На цю інформацію вже відреагували в Міністерстві юстиції та в СЕТАМ.

Міністр юстиції Денис Малюська повідомив, що відомство вимушене конфісковувати тварин у їхніх власників на виконання рішень судів. Про це він повідомив у Facebook.

«Ми справді на виконання рішень судів вимушені відбирати тварин у їхніх власників. Часто це йде на користь тваринам, яких забирають через неналежне утримання», — розповів Малюська.

За його словами, тварин іноді забирають за борги, але йдеться скоріше про свійських тварин, які коштують дорожче. «Якщо тварина є домашнім улюбленцем, її за копійки (ціна лотів мізерна) викуповують назад власники через родичів або близьких», — уточнив міністр.

Малюська наголосив, що зараз відомство разом з депутатами обдумують варіанти законодавчого врегулювання таких ситуацій.

В. о. гендиректора СЕТАМ Олександр Мамро наголосив, що домашні тварини можуть виставлятись на продаж на торгах у звʼязку з неналежним утриманням тварини — після рішення суду про конфіскацію у власника, повідомляє Укрінформ.

«Чому є таке рішення суду? Тому що ці люди, маючи на утриманні тварин, не виховували їх, тварини поводились агресивно і нападали на людей», — наголосив Мамро.

Посадовець зауважив, що такі протоколи складаються за 254 статтею КУпАП і надалі справа передається до суду, де згодом і ухвалюється рішення про конфіскацію та продаж. Він розповів, що зазвичай тварин одразу у власників ніхто не забирає, у цих же людей тварини перебувають на утриманні до моменту проведення торгів. Далі державний виконавець передає всю інформацію з описом на реалізацію до СЕТАМ. Потім відбувається загальна процедура — надається 30 днів на реєстрацію в аукціоні, і всі охочі можуть зареєструватися та викупити тварину.

«Надалі тварина або залишається, знову ж таки, у цього власника, або вона може бути вилучена за іншою процедурою — наприклад, передана до кінологічного центру, де тварина буде утримуватись в належному стані», — розповів Мамро.

Що сталося?

На сайті СЕТАМ днями опублікували, зокрема, лот із собакою породи пітбультерʼєр 2015 року народження, стартова ціна якого 112,5 грн. Але тут не йдеться про продаж за борги.

У рішенні Краснолиманського міського суду Донецької області суду вказано, що собака, яку власник вигулював без намордника, покусала двох перехожих. Тому суд оштрафував власника і цією ж постановою суд постановив цю собаку конфіскувати.

Глава Мінʼюсту наголосив, що якщо не знайдеться нових господарів для собаки, то він сам викупить її на аукціоні та віддасть на перевиховання. Також він розповів, що згодом на СЕТАМ з’являться лоти з трьома левами і п’ятьма ведмедями.