У МОЗ уточнили, для кого тестування на коронавірус буде обовʼязковим

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У МОЗ уточнили, для кого тестування на коронавірус буде обовʼязковим

Thana Prasongsin / Getty Images

Тести імуноферментного аналізу на визначення антитіл до коронавірусу (ІФА-тестування) будуть обовʼязково проводити людям, які знаходяться у групі ризику. При проведенні тестування МОЗ розширить коло людей, які контактували з хворими на COVID-19. Про це міністр охорони здоровʼя Максим Степанов розповів на брифінгу.

«Це будуть люди, які мають симптоми коронавірусної хвороби, люди, які знаходяться в групі ризику, працівники Нацполіції та Нацгвардії. Ми розширяємо коло контактних осіб, які контактували з хворим на коронавірус», — розповів глава МОЗ.

За його словами, тестування зможуть проводити лабораторії, розташовані безпосередньо у лікарнях. «Ми маємо більшу кількість лабораторій, які можуть встановлювати ІФА-тестування. Це лабораторії, встановлені в наших лікарнях», — додав він.

Він додав, що МОЗ обиратиме тестування від тих виробників, які затверджені Євросоюзом та українськими лабораторіями.

«Ми будемо обирати тестування тих виробників, які верифіковані і підтверджені або Євросоюзом, або нашими лабораторіями, що ці тести можуть використовуватися на території України, принаймні, за державні кошти», — зазначив Степанов.

Ці тести схожі на експрес-тести, які вже є в Україні, але дають більшу точність результатів. Тестувати на антитіла потрібно не для ранньої діагностики хвороби, а щоб виявляти тих, хто ще хворіє чи вже одужав.

  • Міністерство охорони здоров’я готується затвердити алгоритм масової ІФА -діагностики для виявлення антитіл до коронавірусу.
  • Раніше головний санітарний лікар Віктор Ляшко заявив, що Україна може стати пʼятою країною у світі, де запустять масову ІФА-діагностику для виявлення антитіл до коронавірусу. Він тоді зазначив, що ПЛР-тести не можна використовувати постійно, оскільки є питання інкубаційного періоду, коли цей тест не є інформативним.
  • Запуск перших ІФА-тестувань анонсували наприкінці квітня в Одеській та Сумській областях.