В Ізраїлі пройшла інавгурація нового уряду з двома премʼєр-міністрами

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

В Ізраїлі 17 травня відбулася інавгурація нового уряду. Присягу в Кнесеті принесли відразу два премʼєр-міністри — Беньямін Нетаньягу і Бені Ганц.

Про це повідомляють Jewish News і The Jerusalem Post.

Вперше в історії єврейської держави до присяги приводиться уряд «ротаційного обміну». Премʼєри будуть змінювати один одного. Нетаньягу буде главою уряду до 17 листопада 2021 року, після чого передасть владу Ганцу.

Склад нового уряду визначав Нетаньягу. Коли його змінить Ганц, він зможе призначити інших міністрів.

В Ізраїлі 18 місяців тривала політична криза. 2 березня в країні пройшли треті дострокові вибори. Партія Нетаньягу «Лікуд» перемогла з невеликою перевагою, але не змогла отримати більшість у парламенті. Нетаньягу і Ганц, який очолює партію «Кахоль-Лаван», не могли домовитися про створення уряду, і перед країною постало питання четвертих виборів. В кінці квітня майбутні премʼєри домовилися про «уряд національної єдності».

  • В кінці квітня в Тель-Авіві близько двох тисяч людей вийшли на акцію протесту проти коаліційних переговорів Нетаньягу і Ганца. Демонстранти нагадали про те, що Нетаньягу звинувачується в корупції.
  • Нетаньягу звинувачений у шахрайстві, корупції та зраді. Він відкидає всі звинувачення. Якщо суд визнає його винним у корупції, йому загрожує до 10 років позбавлення волі відповідно до законодавства. Через пандемію судовий процес, який повинен був початися в середині березня, відклали на 24 травня.