Пуерто-Рико проведе референдум щодо приєднання до США. Він стане третім за останні вісім років

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Пуерто-Рико втретє проведе референдум щодо входження до складу США на правах 52 штату. Відповідний законопроєкт підписала губернатор Ванда Васкес Гарсед, згідно з яким референдум повинні провести 3 листопада цього року — у день загальних виборів на острові.

«Настав час для 3,2 мільйонів американських громадян, що проживають в Пуерто-Рико, перестати бути останніми в черзі», — написала у своєму Twitter губернатор.

Як повідомляє La nacion, у бланку для голосування буде одне питання — про прийняття Пуерто-Рико до складу США. При цьому, останнє слово буде за Конгресом США.

Новий референдум стане третім від 2012 року. Минулі рази жителі острова вже голосували за приєднання до США, але проти в результаті виступали демократи і республіканці.

Зараз острів має статус неінкорпорованої організованої території. Він перебуває під управлінням США і дія американської Конституції на його території обмежена. Законодавча влада в Пуерто-Рико належить Конгресу США. У Палаті представників інтереси острова представляє комісар-резидент, який не має права голосу на виборах президента. За виконавчу владу в Пуерто-Рико відповідає губернатор.