Українські вчені спрогнозували розвиток та початок спаду епідемії COVID-19. Пік захворювання ще попереду

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Plastifikator x «Бабель»

Українські вчені прогнозують спад епідемії коронавірусу в Україні до кінця травня.

Про це йдеться у звіті спеціалістів Світового центру даних «Геоінформатика і сталий розвиток» при Київському політехнічному інституті імені Сікорського.

Згідно з ним, на 15-денному відрізку часу (з 6 по 20 травня) характер розвитку пандемії набуває більш лінійного характеру з «плато» у 400—550 нових інфікованих на день. За результатами моделювання такої ситуації, розвиток епідемії може тривати до третьої декади травня 2020 року, протягом якої, ймовірно, настане пік пандемії.

«Після цього пандемія, ймовірно, може піти на спад, тобто кількість щоденно видужалих буде стійко більшою за кількість щоденно інфікованих», — йдеться в прогнозі. Також науковці звертають увагу, що кількість щоденно видужалих людей в Україні наближається до кількості щоденно інфікованих людей. Тобто, в третій декаді травня цей баланс може стати стійко позитивним, що засвідчить початок спаду пандемії.

Такі дані науковці отримали, використовуючи багатошарову нейронну мережу Back Propagation. Середня абсолютна похибка у відсотках прогнозу не перевищує 2,2%.

  • За добу в Україні зафіксували ще 528 випадків інфікування коронавірусом. Кількість хворих зросла до 17 858 людей, із них 1 269 дітей та 3 512 медики.
  • У Києві кількість хворих на коронавірус зросла до 2 221 людини. За добу інфекцію підтвердили у 153 хворих — після зафіксованого осередку захворювання у Дарницькому будинку-інтернаті для дівчат.
  • Раніше у МОЗ розповіли про послаблення карантину з 22 травня. Зокрема, запустять громадський транспорт, відкриють готелі та дитсадки.